Početna Oko nas Tivat Svjetski dan muzike u Tivtu i festival “Mediteranske note”

Svjetski dan muzike u Tivtu i festival “Mediteranske note”

0

Koncertom “Quartetto Energie Nove“ iz Švajcarske u Centru za kulturu Tivat, večeras će od 20.30h i zvanično biti najavljen drugi festival klasične muzike Mediteranske note. Od 21. do 29. juna svjetski virtuozi će nastupati na nekoliko koncertnih podijuma u Tivtu.

Festival počinje na Svjetski dan muzike. Tokom devet dana festivala, Tivat će biti muzička prijestonica ovog dijela svijeta, u kojoj će se predstaviti neki od najvećih svjetskih virtuoza, poznatih po nastupima u koncertnim dvoranama Njujorka, Pariza, Berlina, saopšteno je na pressu.

“Crnogorska publika biće u prilici da čuje i vjerujem uživa u vrhunskim vanvremenskim djelima klasične muzike. Izborom repertoara, ali i solista nastojali smo da zadovoljimo ukus najzahtjevnijih poznavalaca muzike. Uvjereni smo da će u koncertima jednako uživati svi posjetioci, i da će doživjeti nezaboravne trenutke”, izjavio je umjetnički direktor „Mediteranskih nota“, Ivan Vukčević. On je i osnivač kvarteta, čijim će koncertom večeras biti najavljeno drugo izdanje festivala.

Tokom festivala biće održano sedam koncerata.

”Tivat je kulturna adresa na kojoj stanuju prestižni, kvalitetni i internacionalni umjetnički događaji. Naš grad je tradicionalno, već dugi niz godina, dom atraktivnih kulturnih programa. Razvoj novih umjetničkih dešavanja, muzičkih i drugih festivala pravi inovativni iskorak kojim se Tivat pozicionira na mjestu lidera i kada je riječ o kulturnim manifestacijama”- kazala je sekretarka za kulturu, Dubravka Nikčević.

“Inspirativan ambijent kakav je Porto Montenegro podstiče na kreativnost tako da koncept harmonizacije nove urbane cjeline sa profilisanim kulturnim sadržajima možemo tumačiti kao svojevrsni umjetnički refleks. Simboličan početak manifestacije 21. juna, kada se i globalno proslavlja Svjetski dan muzike, nagovještava muzičku svetkovinu tokom čitavog trajanja festivala Mediteranske note”, vjeruje savjetnica za muzičku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore, Dobrila Popović.

Program

Festival počinje 21. juna, koncertom Baibe Skride i Solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat u 21.30h.

Dan kasnije, 22. juna, Solisti Menjuhinove akademije, nastupiće na Luštici. Ansambl čine mladi violinisti, violisti i čelisti izuzetnog talenta. Onda  23. juna, nastupaju Kvartet Energie Nove iz Švajcarske i Irina Zaharenkova iz Estonije.

Gudački Trio Skride/Vukčević/Naveran (Baiba Skride, Ivan Vukčević i Pablo de Naveran) će izvesti ekskluzivan koncert u Chedi hotelu u Luštici Bay, 24. juna.

”Budući da Luštica Bay već podržava tri velika i međunarodno renomirana festivala u Boki, podrška Mediteranskim notama je novi podsticaj razvoju kulture i umjetnosti u Tivtu ali i kvalitetnim umjetničkim programima koje želimo da vidi naša publika u Luštici Bay”- izjavila je PR konsultant Luštice Bay, Dragana Bećirović.

Koncert  tria, koga čine jedna od najuglednijih pijanistkinja i kamernih umjetnica današnjice, Oleg Kaskiv,  Nino Gvetadze, jedan od najtraženijih solista i kamernih muzičara svjetskog renomea i Milan Reriha, virtuoz na klarinetu svjetske reputacije, nastupiće 25. Juna. Potom će se 27. juna publici predstaviti Gudački sekstet.

Festival se završava 29. juna koncertom Roby Lakatoš tria i Crnogorskog Simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Nade Matošević, u Sinhro Hali u Porto Monetenegru.

“Porto Montenegro je ponosni partner Festivala Mediteranskih nota koji okuplja neka od najzvučnijih imena svjetske i evropske kamerne muzičke scene, i drugu godinu za redom kreira muzički identitet grada Tivta”, podsjetio je  član Upravnog odbora Porto Montenegra, Predrag Leković.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Opštine Tivat, Ministarstva kulture, Porto Montenegra i Luštice Bay, što predstavlja svojevrsni poklon za naše Tivćane i sve goste Crnogorskog primorja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code