Početna Društvo Svjetski dan osoba sa autizmom: U različitosti je naša snaga

Svjetski dan osoba sa autizmom: U različitosti je naša snaga

0

Obilježavajući 2. april, Svjetski dan osoba sa autizmom, korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Doma Mladost u Bijeloj, djeca iz autističnog spektra koja se školuju u oš “Ilija Kišić”, kao i članovi NVO “Nova šansa u Novome” posjetili su Opštinu Herceg Novi. U velikoj sali Skupštine primili su ih predsjednik parlamenta dr Miloš Bigović, potpredsjednik Opštine Miloš Konjević i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Bigović je gostima pojasnio ulogu Skupštine i odbornika u procesu donošenja odluka od važnosti za grad, kao i istorijat Skupštine, sa porukom da će vrata Opštine Herceg Novi uvijek biti otvorena za djecu sa smetnjama u razvoju i njihove roditelje.

Kako je saopšteno, nakon druženja sa predstavnicima lokalne uprave, djeca i roditelji su se sa vaspitačima uputili do Gradske kafane, a zatim i do Trga Nikole Đurkovića, gdje se obratila sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Kako je kazala, Opština Herceg Novi je kampanju “Razgovarajmo o problemima o kojima se ćuti” u novembru otpočela temom autizma, želeći da ukaže zajednici na poteškoće sa kojima se suočavaju porodice osoba sa autizmom.

– Raduje činjenica da je Crna Gora dobila prvu specijalizovanu medicinsku ustanovu koja nosi ime plavog anđela Ognjena Rakočevića, a koja će se baviti problemima autizma, razvojnih prepreka kod djece i dječjom psihijatrijom. Međutim, sve ovo nije dovoljno. Da bismo mogli suštinski da pomognemo, moramo da razumijemo probleme sa kojima se osobe sa autizmom i njihove porodice svakodnevno suočavaju. Zajednica bi trebalo više da se angažuje i prihvati osobe sa autizmom, jer im jedino na taj način suštinski možemo pomoći. Stoga vas molim da svi, u mjeri svojih mogućnosti, pomognemo, jer je u različitosti naša snaga, a prepoznajući je možemo naprijed i kao pojedinici i kao zajednica – poručila je Zambelić Pištalo.

Uz dječji smijeh, muziku i dobro raspoloženje svih, sa glavnog gradskog trga pušteni su plavi baloni ka nebu, u znak podrške svim osobama sa autizmom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code