Početna Eco Svjetski dan pčela: Ove godine hercegnovski pčelari će biti zadovoljni sa 7...

Svjetski dan pčela: Ove godine hercegnovski pčelari će biti zadovoljni sa 7 do 10 kila meda po košnici

0

Širom svijeta će 20. Maj – Svjetski je dan pčela zbog pandemije COVID-19, biti obilježen slanjem poruka o važnosti zaštite populacije pčela. Takođe i bez organizovanja tradicionalnih događaja i manifestacija u slavu pčele, kao najznačajnijeg oprašivača i njene uloge u očuvanju biodiverziteta, zaštite životne sredine, održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Hercegnovski pčelari kojih je u Udruženju 66, pripremaju se za „berbu“. Epidemija virusa uticala je i na njihove aktivnosti, međutim, u ovom trenutku rano je govoriti kakva će biti godina. Prošla je prema riječima predsjednika Udruženja, Miladina Milosavljevića, bila lošija, međutim, prinosi su bili dobri:

„Ne možemo ništa reći. Ima dosta rojenja, znači da paša još nije krenula. Pelin je počeo da cvjeta. Od njega, drače i kestena ovdje se pravi najviše meda, ali sada još ništa ne možemo kazati“, oprezan je Milosavljević.

Berba obično počinje 1. jula, a novski pčelari nadaju se da bi mogli izvići dobar prosjek:

„Mi smo prezadovoljni kad imamo 10 kila meda po košnici. Prošle godine bilo je više, negdje oko 15 kila. Ove godine bićemo zadovoljni sa 10 ili 7 kila“, navodi naš sagovornik koji u svom pčelinjaku ima oko stotinu društava.

U Herceg Novom „aktivno“ je oko 2 i po hiljade košnica, a njihovi vlasnici su u proteklom periodu kuburili sa nabavkom voska:

„U Herceg Novom nemamo nijednu pčelarsku radnju, a mnogo bi nam valjalo da ima. Morali smo nabavljati, a međugradski saobraćaj nije funkcionisao. Nijesmo mogli na vrijeme obezbijediti vosak i ramove, jer sve naručujemo sa strane. Tek posljednjih dana mogli smo početi sa nabavkom a sezona je već odmakla“, ukazuje on.

Održavanje košnica na godišnjem nivou nije velika investicija, u prosjeku oko 10 eura po košnici, uz eventualnu prihranu pčela:

„Kad oformite društvo imate svoj vosak, ostavite hranu u jesen, ako je dobra jesen ne morate pčele prihranjivati preko zime…Zavisi od godine“, objašnjava naš sagovornik.

On savjetuje pčelarima da narednih dana, ko stavlja matične rešetke, da diže leglo iz donjeg nastavka, kako bi matica mogla da odradi svoje, kao i obaviti sve pripreme za vrcanje. Cijena meda po kilogramu u Herceg Novom je 12 eura.

Većina pčelara ima stalne dugogodišnje kupce, kojima isporučuje med na kućnu adresu. Sa druge strane dio otkupljuje i Kuća meda, kako bi se dalje prodavao kao jedinstven crnogorski proizvod.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code