Početna Društvo Svjetski dan slobode medija: Učestale prijetnje i lokalnim medijima

Svjetski dan slobode medija: Učestale prijetnje i lokalnim medijima

8

Svjetski dan slobode medija, 3. maj, novinari u Crnoj Gori dočekuju u atmosferi u kojoj ne mogu bezbjedno da rade, o čemu svjedoči i šest napada u posljednja dva mjeseca.

Herceg Novi

Po višedecenijskom modelu DPS-a, Demokrate svakodnevno vrše pritisak na upravu i uredništvo Radija Jadran, ne bi li nas zastrašili i ućutkali!

Uz nebrojene “prijateljske savjete” da spustimo loptu i izuzmemo njihovo političko djelovanje od izvještavanja, prijeti nam se, između ostalog, i hapšenjima. Javna saoštenja Demokrata uperena protiv naše slobode izvještavanja, samo služe za stvaranje ambijenta za njihove protivzakonite namjere.

Radio Jadran ce nakon Vaskrsnhih praznika obavjestiti čitaoce o metodama represije sa kojima smo nedjeljama suočeni i koji nas, jedno je sigurno, neće zaustaviti u slobodi govora.

Novinari u Crnoj Gori i ovaj 3. maj – Svjetski dan slobode medija, dočekuju u atmosferi u kojoj ne mogu bezbjedno da rade, a posljednjih mjeseci suočavaju se s nizom napada, uvreda i šikaniranja.

Iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG) su istakli da je samo u posljednja dva mjeseca zabilježeno čak šest slučajeva verbalnih i fizičkih napada ili prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, a u polovini slučajeva to se desilo dok su bili na radnim zadacima gdje su samo radili svoj posao.

“Dio ovih napada motivisan je neslaganjem i otvorenom mržnjom prema uređivačkoj politici medija ili radu novinara što pokazuje veliko nerazumijevanje prema ulozi koju mediji i zaposleni u njima imaju u demokratskom društvu. Napadi su često proizvod uzavrele političke situacije u Crnoj Gori i strahujemo da bi se mogli nastaviti. Zbog toga je veoma važno da policija u narednom periodu prepozna rizike i zaštiti novinare i medijske radnike dok izvještavaju s događaja. Potrebno je i da tužilački i sudski organi efikasno urade svoj dio posla kako bi se ovi slučajevi do kraja rasvijetlili, a napadači kaznili. Tražimo i da donosioci odluka hitno izmijene Krivični zakonik kako bi se pooštrile kazne za napade na novinare i sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i kako bi se medijski radnici zaštitili u veoma teškom i izazovnom vremenu za njihovu profesiju”, navode iz SMCG.

Istakli su da je potrebno i da se konačno pokrene s mrtve tačke rješavanje najtežih slučajeva napada na novinare kao što su ubistvo Duška Jovanovića, gdje se i dalje ne zna ko su ubice i nalogodavci, i napad na Oliveru Lakić, gdje još nema optužnice iako su nadležni tvrdili da su riješili slučaj.

Iz Centra za građansko obrazovanje su naveli da sa žaljenjem ukazuju da se i ove godine ovaj dan dočekuje u atmosferi u kojoj novinari ne mogu bezbjedno i bez negativnih posljedica da rade.

Ambijent u kojem djeluju mediji u Crnoj Gori, dodaje se, vodi daljem urušavanju ukupnih medijskih sloboda što konstatuju mnogi relevantni domaći i međunarodni izvještaji, poput posljednjeg izvještaja Reportera bez granice.

“Od 2010. godine u Crnoj Gori bilježi se 55 napada, uz podsjećanje da još nije do kraja rasvijetljen slučaj ubistva Duška Jovanovića, niti pokušaja ubistva Tufika Softića i Olivere Lakić. Zabrinjavajući su i posljednji fizički i verbalni napadi na novinare (Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan, Nebojša Šofranac), a koji su posljedica izraženih i neadekvatno adresiranih tenzija u posljednjih godinu i po. Nijedan od ovih slučajeva nije dobio konačni epilog”, navodi koordinator za razvoj CGO Damir Nikočević.

8 Komentari

  1. Dodatno još uz prikazanu trasu podmordkog tunela Zelenika-Rakite u Luštici. Pred tom lokacijom pomorska karta Boke označava dubinu od 45 m. Video prikaz tunela nije rađen za Zeleniku, nego je to standarna ideja jednog zagrebačkog inženjera. Specijalno, takav je predlog odbačen za Pelješac: nepoznato održavanje i drugo. Radi se o montažnoj gradnji po dnu, a u slučaju Luštice to je neizvodljjvo već zbog strmine uspona sa 45 m. dubine – kratko do obale.

  2. Očekivao sam da će se povodom ovog članka pojaviti puno komentatora. ali se izgleda niko ne obazire na sućtinu priče. Pritisak na novinare i medije sve je izraženiji, a oni koji to rade puna su usta demokratije i puta u EU. Korektno i istinito izvještavanje u bilo kojoj zemlji, naročito onoj koja teži da jednog dana postane dio demokratskog svijeta, mora da bude zaštićeno od moćnika bilo koje fele. “Jadrane” ne posustaj.

  3. U okviru slobodnog mišlljena na ovom mjetu o podvodnom tinelu Zelenika-Luštica. Na prvom mjestu. “most Verige” nije u Verige nego preko Jošica – izvan Unesko-zaštite. Drugo: Most će biti atraktivno znamenje Boke (Parižani su se bunili protv projekta za Ajfelovu kulu). Treće: taj most je neophodni objekt regionalno planirane “Brze saobraćajnice” na liniji Ploče u Hrvatskoj do Skadra u Albaniji. Apsurd je i pomisliti, da onakav tunel može zamijeniti taj most: Obilazak HN pa nizbordo i pod more a onda opet na Lovćen za obilazak Budve. Pritom Brza saobraćajnica ima 4 vozne trake, a ne samo 2 – Zelenika bi tako bila skroz razvaljena. Uostalom, prilikom planiranja jošičkog mosta ispitana je tamo i varijanta podvodnog tunela – i odbačena je. Podvodni tunel je odbačen i kao obilaznica Neuma na Pelješac. Most je tu u gradnji već za dogodine, za rečeni brzi saobraćaj do Ćilipa. Ostavimo se dakle grčevitih fantazija, i obratimo se uređenju Mula u Zelenici. kao drugo glavnog čvora u Zalivu – pored Aerodroma Tivat. Dakle, za realno povezivanje dvije bande Zaliva: Jošice sa mostom za tranzit, a ođe trajektom Zelenika-Rose. Luštici ne treba jači saobraćaj od ovog Kamenari-Lepetane – a za HN treba otvaranje u tranzit Boke.

    2
    1
  4. Ako se mislimo približiti Rusiji i Kini, onda moramo imati sa njima kompatibilan društveno ekonomski sistem. Ko god da je kod nas na čelu države mora se proglasiti najpametnijim, najhrabrijim, najljepšim … naj, naj,naj! Mora se bezrezervno slušati. Zbog toga treba uvesti internet i telefeoniju zatvorenog državnog tipa. Demokratiju treba izbaciti – to je izmišljotina trulog Zapada. Demokratija je funkcionisala samo u antičkoj Grčkoj dok je bilo robova. Ako svi budemo dobrovoljni robovi – živjećemo kao bubreg u loju!
    Opametite se – Bog je škercu ostavio!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code