Svjetski hidrografi na skupu u Bijeloj: Za sigurnu plovidbu, pouzdane nautičke klarte...

Svjetski hidrografi na skupu u Bijeloj: Za sigurnu plovidbu, pouzdane nautičke klarte i planove

0
Podijeli

Boka Kotorska, tačnije Hrecg Novi, biće od sjutra domaćin XX Konferencije Hidrografske komisije za Mediteran i Crno more (MBSHC). Skup će biti održan od 4. do 6. jula, u hotelu Park u Bijeloj. Regionalna Hidrografska komisija je dio Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) koju čini 87 zemalja, uključujući i Crnu Goru koja je postala članica 3. decembra 2013.

Glavni cilj je obezbjediti da sva svjetska mora, okeani i plovni putevi budu adekvatno premjereni i kartirani, saopštavaju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju sa Sektorom za hidrografiju i okeanografiju Crne Gore:

Picerija i restoran

Ovo je prvi put da je Crna Gora domaćin konferencije za hidrografsku djelatnost. Pored direktora IHO-a, viceadmirala Mustafe Ipteša, učestvovaće predstavnici 18 zemalja: Alžir, Francuska, Gruzija, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Monako, Rumunija, Rusija, Slovenija, Španija, Tunis, Turska, Ukrajina, Egipat, Crna Gora i predstavnici tri zemlje pridružene članice: Bugarska, Velika Britanija i SAD (National Geospatial – Intelligence Agency – NGA). Kao posmatrači biće predstavnici Albanije, te nekoliko predstavnika proizvođača hidrografsko-okeanografsko-kartografske opreme, softvera i plovnih sredstava, informišu iz Zavoda.

– Osnova za siguran i bezbjedan boravak nautičara u našim unutrašnjim vodama su pouzdane nautičke karte i nautički planovi koje izrađuje i štampa naš Sektor za hidrografiju i okeanografiju. Pristupanjem u NATO savez, jedan od ciljeva Crne Gore je i razmjena hidrografskih podataka sa drugim članicama saveza, pa je konferencija bitna i sa vojnog aspekta, navode iz Zavoda.

Boka je na neki način kolijevka hidrografskih poslova, jer je prvi hidrografski premjer zaliva obavljen od 1906, do 1909. godine, kada se pojavila prva hidrografska karta.
Za svega nekoliko godina uspostavljena je savremena hidrografska služba i Crna Gora je postala članica Svjetske hidrografske organizacije. Ona ima veoma stroge i visoke standarde, a osnovana je 1991. godine, sa sjedištem u Monte Karlu.

Jedna od najvažnijih Komisija te organizacije je ona koja se odnosi na Mediteran. Okuplja 30 zemalja. To što je sada Crna Gora domaćin sastanku Komisije za Mediteran i Crno more, predstavlja veliku odgvornost i čast, smatraju u Zavodu za hidrometeorologiju. Biće to šansa za promociju ne samo crnogorske hidrografske djelatnosti, nego i cijele zemlje, naših turističkih potencijala i nautičkog turizma. Kao NATO država Crna Gora ima obavezu razmjene hidrografskih informacija, koje su veoma važne za sigurnost plovidbe.

Crnogorski dio Jadrana sada je izuzetno posjećen, sve je više plovila i važno je da imamo premjerene luke, marine. Uz podršku Svjetske hidrografske organizacije i IPA fondova, Južne Koreje, posljednjih godina Crna Gora je obezbijedila kompletnu savremenu opremu za razne premjere i mapiranja, a od ove godine i mjerenje i izradu elektronskih navigacijskih karata.

Već je izrađena navigacijska karta Boke Kotorske, svih luka i marina, skoro 40 pristaništa. Kao kruna svega je izrada pomorskih peljara. Stručnjaci našeg Zavoda obučeni su u Norveškoj, Japanu, Turskoj, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code