TABLOIDI PIŠU ISTINU O SEBI DOK KLEVEĆU DRUGE

TABLOIDI PIŠU ISTINU O SEBI DOK KLEVEĆU DRUGE

140
0
Podijeli

Za razliku od ostaka Evrope, ili u Americi, tabloidi na Zapadnom Balkanu imaju sasvim drugu ulogu. Politički su veoma aktivni, donose optužbe, zamjenjuju državu, tužilaštvo, donose presude – čulo se sinoć na multimedijalnoj izložbi “Riječ, slika i neprijatelj” u Kotoru.

Istinu o sebi na panoima su ispisali oni čija su medijska nepismenost, neistinite kvalifikacije, laži i krevete upravo slika dodirnutog dna, ljudskog i profesionalnog, poručio je član Upravnog odbora Konferencije o medijima na Zapadnom Balkanu „Riječ, slika i neprijatelj”, Slavko Mandić.
Konferenciju su zajednički organizovali Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, Udruženje nezavisnih elektronskih medija Crne Gore, Asocijacija komercijalnih elektronskih medija Crne Gore, Društvo crnogorskih novinara, Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Institut za javnu politiku.
Blizu 1000 naslovnica štampanih crnogorskih, regionalnih i svjetskih medija, od 2000. godine, izloženo je kao primjer kršenja etike i novinarske profesije. To je pravo na izbor, ali ukazuju i na zloupotrebu slobode govora, izvrnutu sliku o tzv. nezavisnim medijima. Napadima na brižljivo odabrane ličnosti tabloidi u Crnoj Gori, pokazuju svoje pravo lice.
– Tabloidi čiji su vlasnici nekom čudnom ekvilibristikom koja mora da bude predmet istraživanja državnih organa, postali milioneri, a njihovi novinari slijepi poslušnici koji svjesno zatvaraju oči tražeći spas u pomrčini u kojoj se ne vidi stvarnost, dobijaju poruku svakodnevno, upravo od javnosti koja sve više traži otklon od takve vrste medijske agresije. Kako je sve jasnije da projekat rušenja vlasti, kao jedini zacrtani cilj nije uspio ni uz pomoć jednog broja nevladinih organizacija i pojedinih visokih dužnosnika Evrope, čak ni novcem koji se snažno upumpavao u sistem koji posustaje, sve je jasnije da je lažna savjest društva na izdisaju – kazao je Mandić otvarajući izložbu.
Za dr Branka Sbutegu tabloidi su poseban fenomen na Balkanu, gdje imaju sasvim drugu ulogu nego u Evropi ili Americi:
„Oni su ovdje politički veoma aktivni, oni donose optužbe, oni zamjenjuju državu, tužilaštvo, donose presudu. Jednostavno idu ispred institucija države i pokazuju ustvari koliko su državni aparati na ovim našim prostorima impotentni da kreiraju pravu realnost koja se dešava u normalnom svijetu. Ako gledate ove isječke, onda dobijate i odgovor zašto je ubijen prvi demokratski premijer Srbije, Zoran Đinđić. Ovo što je ovdje prikazano je paradigma kako se javnost priprema blateći nekoga i pripremajući njegovu egzekuciju. Imate sistem u kojem pojedini novinari i redakcije postaju nekažnjeni dijelovi zločinačkog udruživanja” – tvrdi dr Sbutega.
Istina je da naslovi prodaju novine, ali ovakva izložba pokazuje koliko naslovi mogu manipulativno da djeluju na građanstvo i koliko je jednostavno, ako postoji zla namjera, da se kroz naslove ili tekstove u novinama manipuliše sa građanima, smatra Dejan Uskoković.
– Iskreno se nadam da se ovako nešto neće nastaviti i da će se zakonskom regulativom spriječiti pokušaji da se plasiraju neistine.
Put evropskih integracija i standarda kojim ide Crna Gora je jedini način da se uredi medijskska scena Crne Gore i društvo u kome instiutucije neće biti falsifikati nego će raditi svoj posao. Naslovnice sa kojih pršte kvalifikacije daleko od ljudskosti, etike i profesije, daju ustvari istinu o samim medijima, poručeno je sa izložbe koja će biti otvorena u Centru za kulturu u Kotoru do 2. avgusta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code