ŠTEDNJA – STIŽU JANUARSKI RAČUNI ZA STRUJU

ŠTEDNJA – STIŽU JANUARSKI RAČUNI ZA STRUJU

0
Podijeli

racun_struja3U Novu godinu smo ušli sa skupljom strujom. To je bila, ali tek će i biti tema za priču. Mnogi su se opustili proteklih dana i zbog hladnoće, pojačali grijanje. Brojila sve registruju. Biće sigurno svima više kilovata za ovaj mjesec, a biće i skuplji, za domaćinstva 6,7 posto.

Najavljuju se i druga poskupljenja, pa će mnogi u dugom i predugom januaru jedva sastavljati kraj s krajem. Jer, zbog praznika se trošilo i više od mogućnosti.

Picerija i restoran

Zato postavljamo tri pitanja direktoru Regulatorne agencije za energetiku, Dragoljubu Draškoviću:

1. Da li je zaista morala da poskupi struja?

– Agencija je samo postupila po zahtjevu Elektroprivrede za korekciju cijena tarifa u važećem periodu, ali je u isto vrijeme Agencija po svojoj nadležnosti obavila korekciju cijena iz 2010. godine i prva tri mjeseca 2011. godine – objašnjava Drašković. Struja je morala da poskupi i zbog troškova uvoza električne energije, zatim na ime uglja iz Termoelektrane Pljevlja, tako da smo sve uzeli u obzir i obavili korekciju – kaže Drašković.

2. Komentar na optužbe Gorana Đukanovića, predstavnika grupe građana koja je tužila Agenciju, da uopšte ne misle na potrošače nego samo na kompaniju, te da su samo njoj odani?

– Nemoguće je uskladiti interese i jedne i druge strane. Mi nastojimo da budemo objektivni u sagledavanju troškova i mislim da smo tako napravili i ovog puta – kategoričan je Drašković.

On podsjeća da se ni zahtejevi kompanije ne ispunjavaju uvijek, nego da se sagleda zaista realna potreba za poskupljenjem.

– Sjetimo se prošle godine u isto vrijeme bilo je zahtjeva za enormnim poskupljenjem, pa se to nije dogodilo, nego je čak došlo i do pojeftinjena, jer je rezultat analize bio takav – kaže Drašković. Priznaje da im je obaveza zaštita krajnjih kupaca, ali i poslovanje  sa profitom.

3. Hoće li nas zadesiti veće poskupljenje struje u junu i to za 20 %, kako već spekulišu neki mediji?

– O tome je sada teško govoriti i predviđati šta će biti za 6 mjeseci.

Nezahvalno je sada govoriti o cijenama i procentima, sačekaćemo da vidimo kako će se situacija razvijati. Usvojen je novi model metodologije obračunavanja struje i to na trogodišnji period, koji će biti podsticajan za kompanije na energetskoj, ekonomskoj i finansijskoj produktivnosti – rekao je Drašković.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code