Početna Društvo Tehnički propust odložio raspravu o Nacrtu DSL-a za lučki kompleks i akvatorij...

Tehnički propust odložio raspravu o Nacrtu DSL-a za lučki kompleks i akvatorij u Bijeloj

1

Javna rasprava o Nacrtu Državne studije lokacije “Sektor 6” (Bijela – Rt Sv. Neđelja) i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu produžena je do 27. oktobra, obavijestili su iz MORTa.

Razlog za produženje je, kako su obrazložili, tehnički propust prilikom objavljivanja Javne rasprave .

Trajanje Javne rasprave o Nacrtu Državne studije lokacije “Sektor 6“ (Bijela-Rt.Sv.Neđelje) i Nacrtu izvještaja o strateškog procjeni uticaja na životnu sredinu do 27.10.2020. godineproduženo je na zahtjev Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi.

Prijedlozi, sugestije i komentari mogu se dostavljati putem e-mail-a: javna.rasprava@mrt.gov.me ili direktno na arhivu Ministarstva održivog razvoja i turizma, IV Proleterske 19 u Podgorici, do 27. oktobra.

Sektor 6 obuhvata izgrađenu obalu, naseljsku strukturu i lučki kompleks sa pripadajućim akvatorijumom u zahvatu Prostornog plana područja posebne namjene za obalno područje.

Cilj izrade Državne studije lokacije tog sektora је da se stvore planske pretpostavke za realizaciju Ugovora о koncesiji, radi sanacije lokacije (kao objekta za održavanje i popravku), а kasnije i za izgradnju brodova.

DSL-om se obezbjeđuju uslovi za privredno korišćenje brodogradilišne luke, kao ključne karike razvoja ovog područja. Takođe, kao пе manje značajan cilj је i planska razrada naseljske strukture i izgrađene obale па održiv način.

„U okviru lučkog kompleksa treba planirati sadržaje za izgradnju i popravke brodova sa jedne strane i izgradnje, održavanja i uređivanja jahti i mega-jahti, s druge strane. Radovi na brodovima na ovom području ćе obuhvatati, ali neće Ьiti ograničeni na: pranje i čišćenje, oЫikovanje , brušenje, pričvršćivanje i zavarivanje metalnih dijelova, kao i farbanje“, navodi se u programskom zadatku.

Sredstva potrebna za izradu DSL-a iz budžeta Crne Gore iznosiće 12.500 eura.

Podsjetimo da je Vlada Crne Gore па sjednici 29. novembra 2018. godine, donijela Odluku о dodjeli koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke па području Bijele. Prihvaćen je Ugovor о koncesiji između Vlade Crne Gore i Konzorcijuma Adriatic Marinas d.o.o. i B.V. Holding Maatschappij Damen. U međuvremenu, Damen je odustao od gradnje Centra za remont jahti u Bijeloj.

Iako se ta brodograditeljska kompanija iz Holandije, koja je sa Adriatic marinas činila konzorcijum, povlači iz projekta, to neće usloviti raskid koncesije koja je potpisana sa Vladom na 30 godina, tvde iz Direkrorata za pomorsku privredu.

“Uvjereni smo da će drugi član konzorcijuma u ovaj posao uvesti drugog partnera koji će ispunjavati najmanje iste uslove”, poručila je nedavno za Radio Crne Gore generalna direktorka Direktorata za pomorsku privredu, Maja Mijušković.

1 komentar

  1. ovakav im je svaki posao u opstini,nista nece i ne znaju da rade,jedino ako platite sa strane . Ovakvi sada trebaju doci na vlast u drzavi.taman pomislis evo neki novi da budu bolji od prethodnih kad ono jos gore

    4
    9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code