Početna Društvo Tek što je počeo odvoz smeća na Tisove grede, sjutra opet blokada!?

Tek što je počeo odvoz smeća na Tisove grede, sjutra opet blokada!?

15

Mještani sela Ubli sjutra će ponovo blokirati deponiju Tisove grede, odnosno dovoz smeća koji je prema njihovim riječima počeo jutros kamionima gradske Čistoće. O tome je Savjet MZ Ubli, na čelu sa predsjednikom MZ, Goranom Vukovićem, pismeno obavijestio kabinet predsjednika Opštine, kabinet direktora Čistoće te načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, navodi se u dopisu u koji je Radio Jadran imao uvid.

Arhiva

Tačno vrijeme okupljanja, mještani će utvrditi tokom dana, a tokom blokade, kako su najavili ispoštovaće mjere NKTa:

„Biće nas nekoliko, ali moramo držati distancu i nositi maske. S obzirom na situaciju, nijesmo stigli ispoštovati proceduru da skup policiji prijavimo 7 dana ranije, ali nadam se da neće biti problema“, kazao nam je predsjednik MZ Ubli, Goran Vuković.

Podsjetićemo, na deponiji Tisove grede, koja je “privremena” gotovo 4 decenije, u drugoj polovini avgusta izbio je ogroman požar. Ubljani od tada ne dozvoljavaju istovar smeća, dok se ne riješi problem sagorijevanja otpada i dima koji guši selo. Kamioni gradske Čistoće zato smeće odvoze na deponiju Možura u Baru, što su ogromni izdaci za hercegnovsko komunalno preduzeće. Samo prošlog mjeseca faktura je iznosila 50 hiljada eura.

Obavješetenje o ponovnom istovaranju otada na lokalnu deponiju Vuković je dobio u petak:

„Imali smo sastanak sa novim direktorom Čistoće, Vasilijem Seferovićem prije desetak dana, koji je tražio da im se izađe u susret, pošto su dobili odobrenje državne ekološke inspekcije da mogu smeće istovarati u jednom dijelu deponije, koji navodno ne dimi. Mi smo molili da to ne rade, nego da se deponija zastire pijeskom kao što je trebalo i do sada. Zagrtanje je počelo, ali nije urađeno do kraja“, objašnjava Vuković.

Mještani od sredine avgusta nijesu prekidali blokadu, ali su kamioni Čistoće jutros „bili brži“:

„Jutros su krenuli dovoziti, ali kad smo saznali, nijesmo mogli doći prije njih nikako. Tražili smo samo da se deponija ugasi, da nas ne davi“, dodaje on.

Nasipanje deponije pijeskom počelo je ponovo prije petnaestak dana, po naređenju novog direktora Čistoće, a taj posao obavlja i dalje kompanija Ivović. U međuvremenu i cistijerne Službe zaštite i spasavanja izlazile su nekoliko puta tokom septembra da „zaliju“ deponiju.

„Zasipanje deponije pijeskom sredinom avgusta zabranio je bivši direktor Čistoće, Vladimir Arsić. To nam je rečeno usmeno, nemam o tome ništa napismeno“, dodaje Vuković.

Inače, za taj posao kompaniji Ivović je u ovoj godini ugovorm opredijeljeno više od 150 hiljada eura.

Deponija i dalje dimi, u subotu veče buknuo je ponovo požar, ali u manjim razmjerama.

Vuković je istakao da su njihovi zahtjevi prema nadležnim i dalje isti: da se deponija „zatrpa“ tako da ne dimi, te da se nove količine otpada nakon istovara takođe „zatrpavaju“ tako da se ne stvara dim.

Inače, Ministarstvo održivog razvoja i turizma poništilo dozvolu za izgradnju sanitarne deponije Duboki do, koja bi riješila problem odlaganja otpada sa privremenog odlagališta Tisove grede. Lokalna uprava je početkom godine na sjednici produžila dozvolu za odlaganje otpada na Tisovim gredama do 2022. Godine.

U međuvremu je hercegnovska lokalna uprava uložila i tužbu Upravnom sudu na rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma o odbijanju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za sanitarnu deponiju Duboki do. Drugo odbijajuće rješenje MORT-a stiglo je krajem septembra baš kada se u Agenciji za zaštitu životne sredine nalazio urađeni Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu.

15 Komentari

  • A sto ti azil smeta? Sto tebi ne bi oduzeli imovinu i zabranili ti da živiš u kuci? To bi me obradovalo, da budes malo beskucnik, pa da vidis kako je to…

   4
   2
    • NE druže, žalosno je da nekome praznoglavom tikvanu smeta azil i što bi on to zabranio. A jadne pse bi vjerovatno pobio i zakopao tu negdje, ili možda pregazio traktorom kao neki maloumnici danas. Eto to je žalosno. Evropske zemlje imaju sluha koliko toliko i za ljude i za životinje, a mi nizašta. Mi trujemo i ljudi, i sami sebe i gazimo životinje traktorom. Nisam ja dao prioritet životinjama u odnosu na čovjeka, ali niti bih dao suprotni prioritet. Prioritet je priroda generalno, sva živa bića koja su ugrožena. Azil nit stvara neke troškove naročite, jer se finansira uglavnom od donacija i od strane dobrih ljudi, niti pravi zagađenje kakvo pravimo ti i ja i ovaj milan ubljanin, niti po bilo čemu drugom pravi problem. On se našao pametan da zatvara azil. Oduzeti čovjeku kuću pa neka ga sa porodicom na njivu nek živi sa krompirom, pa nek vidi kako to izgleda.

 1. normalno da je blokada kada im je svaki posao prevara,nece nista da rade i ne znaju da rade,korucpija je na vrhuncu ,zaposljabvaju svoje partijce,rodbiinu, a tek da vidimo koliko ce garaza kostati ,sigurno da nije vise 3 miliona nego preko 5, ko ce odgovarati ??? jedan dan cemo i saznati ko se utalio sa Yu brivom

  17
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code