Početna Društvo Telegram predsjednika Opštine Herceg Novi povodom smrti glumca Zorana Rankića

Telegram predsjednika Opštine Herceg Novi povodom smrti glumca Zorana Rankića

5

“Izražavam iskreno saučešće povodom smrti Zorana Rankića porodici, kolegama i poštovaocima velikog glumca i književnika, u ime Opštine, svih građana Herceg Novog i svoje lično ime” – navodi se u telegramu predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića.

Foto: Sreenshoot, Srećni ljudi

Zoran Rankić je bio čest i uvijek rado viđen gost Herceg Novog, mnogim sugrađanima drag prijatelj i poznanik. Tokom četiri decenije dolazio je u naš grad svake godine, ostajao po više mjeseci, a uvijek koristio priliku da lijepo o njemu govori.

Iako Herceg Novi sa ponosom nosi epitet grad umjetnika, ne dešava se često da mu neko od poznatih stvaralaca posveti zbirku poezije, a upravo to je uradio Zoran Rankić. U svom djelu “Prizori” on je sa malo riječi, a puno duše, hercegnovske prizore pretvorio u poeziju.

Herceg Novi će Zorana Rankića, njegovu ljubav i značajna djela vječno pamtiti”, stoji u telegramu predsjednika Opštine Stevana Katića koji je upućen porodici i Beogradskom dramskom pozorištu.

O umjetniku

Zoran Rankić je bio prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj, aforističar, satiričar i pesnik.

Rođen je 1935. godine, u Derventi, a u Srbiju je stigao kao izbeglica tokom Drugog svetskog rata, u Gornji Milanovac. Završio je Srednju dramsku školu u Sarajevu 1951. i ubrzo postaje član Narodnog pozorišta u Sarajevu. Godine 1961. prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, tada Savremeno pozorište, gde je ostao do penzije (1999) i u kom je odigrao više od 50 značajnih uloga.

Zoran Rankić će u javnosti ostati upamćen po ulozi čuvenog Žarka Popare u seriji “Srećni ljudi” i ulozi Nikole Kalabića u seriji “Poslednji čin”. Ostvario je brojne uloge u filmovima i teatru. Igrao je u filmu “Neprijatelj naroda”, filmovima “Klopka za generala”, “Peta kolona”, “Zakletva”.

Autor je dramskih dela „Skretnica“ i „Kalemegdanci“, koji su u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta 6. marta 1994. godine. Druga Rankićeva drama „Skretnica“ objavljena je 2007. zajedno sa „Kalemegdancima“, u njegovoj knjizi „Srpske komedije dakle drame“.

Ostvario je više stotina uloga na radiju, a poznat je i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Objavio je nekoliko zbirki pjesama, dramskih djela i knjiga aforizama. Autor je zbirki pjesama: „Aorist” (1992) „Ekser” (2006), „Prizori” (2014), „Preteško ništa” (2017) i „Slovenski znak” (2017), te knjiga aforizama: „Doviđenja, kako ste?” (1990, 1993), „Aforizmi” (1999), „Balkanski nervčik” (2005), „Ovde kiša ali i Srbija” (2006) „Kod cara u podne” (2012), „Ništa svega” (2012) i „Zbogom zauvek, odmah se vraćam” (2014) i knjige drama „Srpske komedije dakle drame” (2007).

Rankić je jedan od satiričara i aforističara uvrštenih u antologiju srpske satire i aforistike, na engleskom jeziku, pod naslovom “Srpska satira i aforizmi”, koja je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada „Radoje Domanović“ za životno djelo i stvaralaštvo u oblasti humora i satire, Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga za životno delo, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos širenju kulture.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

5 Komentari

  1. Proslavljeni glumac Zoran Rankić preminuo je u Domu za stare u Beogradu. Godinama se borio sa rakom i na kraju izgubio bitku.

  2. Bio je član Udruženja dramskih umjetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga. No, iznad svaga bio je divan i skroman covjek kojeg je Herceg-Novi volio. Zorane, pocivaj u miru. Necemo te zaboraviti.

  3. Zoran Rankić je plijenio već i samom pojavom. Osebujan i bezrezervno posvećen umjetnosti i kulturi uopšte. Zaslužio je veliko poštovanje svojim ostvarenjima. Veliko poštovanje!
    P.S: Ukoliko Radio Jadran nije uveo novu pravopisnu formu mješovitog ijekavsko-ekavskog pisma, onda bi bilo profesionalno navesti izvor iz kojega citirate tekst o pok.umjetniku (odjeljak “O umjetniku”) koji je u uvodnom dijelu na ekavici, a nastavlja se ijekavicom bez naznake gdje citat završava.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code