Početna Društvo Telegram RCUD povodom tragične smrti Sebastiana Tusa

Telegram RCUD povodom tragične smrti Sebastiana Tusa

0

Regionalni Ronilački Centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD) uputio je telegram iskrenog saučešća Međunarodnoj Akademiji podvodne tehnike i nauke, čiji je član od 2015. godine, povodom tragične smrti predsjednika Akademije, Sebastiana Tusa, u avionskoj nesreći na letu iz Etiopije za Nairobi.

Kako podsjećaju, Sebastiano Tusa je bio poznati stručnjak iz oblasti podvodne arheologije ne samo u Italiji već u čitavom svijetu. Od 1972. do danas imao je 85 misija u Pakistanu, Iraku, Iranu i Indiji, zatim kao univerzitetski profesor, inspektor arheolog i konačno menadžer u sicilijanskoj regionalnoj upravi, bio je autor više od 700 naučnih radova i desetina izuzetnih otkrića.

Kao vrstan stručnjak iz oblasti podvodne arheologije otvorio je prvi Međunarodni simpozijum o zaštiti podvodnih lokaliteta u Budvi od 17.-20. septembra prošle godine, koji je bio u organizaciji RCUD-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Predstavnici RCUD-a su u više navrata imali priliku da se sastanu i razmijene značajna znanja i iskustva sa Tusom. Posljednji put bilo je to tokom godišnje Skupštine međunarodne Akademije podvodne tehnike i nauke 4.marta ove godine u Bolonji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code