“TERRA DA MARE” DOVODI 50 “KRSTAŠA” I 500 NAUTIČARA

“TERRA DA MARE” DOVODI 50 “KRSTAŠA” I 500 NAUTIČARA

0
Podijeli

Jubilarna X prekojadranska regata “Terra da mare”, od Barija do Herceg Novog, biće upriličena ove godine od 30. aprila do 2. maja.

Okupiće oko 500 učesnika na 50 brodova sa italijanske strane, kao i 6-7 jedrilica iz grada domaćina.
Ovo bi po najavama trebalo da bude najbrojnija, ali i najsvečanija regata, budući da je riječ o jubileju. Svojevrsna sportska atrakcija na moru, imaće i izražen turistički i privredni karakter, kazao je za Radio Jadran, sekreatr Sekretarijata za finansije i jedan od članova Organizacionog odbora, Radovan Božović, koji je sa predsjednikom Opštine Nikolom Gojkovićem proveo u Bariju par dana u zvaničnoj posjeti.
– Osim jedriličara dolaze i članovi njihovih porodica, tako da očekujemo oko 500 posjetilaca u tom periodu. U Bariju smo razmjenjivali informacije koje se odnose na privredni razvoj, pa smo se obavezali da im dostavimo, najkasnije za mjesec, kompletnu ponudu za investiciona ulaganja u oblasti poljoprivrede – maslinarstva najprije, a onda i u oblasti nautike, kaže Božović.
Regata će startovati 30. aprila iz Barija, a prvi brodovi, nakon pređenih 105 nautičkih milja do Novoga, očekuju se u ranjim jutarnjim satima. Za goste će u Hunguest Hotelu biti priređen parti dobrodošlice, odnosno koktel, a za sjutra je planirana regata u zalivu – “Trofej Herceg Novog” koji će se voziti od Herceg Novog do Tivta.
Kuriozitet ovogodišnje regate je dodjela trofeja, koja će biti upriličena na trgu Bellavista, na mjestu održavanja “Trga od knjige”.
– Italijanska delegacija boravila je prošle srijede u Herceg Novom i obišla sve lokacije. Izrazili su želju na osnovu zahtjeva njihovih nautičara da proglašenje najboljih bude u srcu Starog grada, kako bi osjetili što bolje Herceg Novi, a i tu se, kako su kazali, najljepše i osjećaju, pojašnjava Božović.
Plan je da se u sljedećoj godini, kada budu gotove marine koje se trenutno grade, poveća broj brodova na 60 ili 70.
Organizator regate sa italijanske strane je Univerzitetski centar iz Barija, čiji je generalni sponzor Udruženje maslinara Italije. Međunarodna regata “Terra da mare” nalazi se i u zvaničnom kalendaru Međunarodne jedriličarske federacije – ISAF.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code