TIM EU U HERCEG NOVOM S PENZIONERIMA, RIBARIMA I POLJOPRIVERDNICIMA

TIM EU U HERCEG NOVOM S PENZIONERIMA, RIBARIMA I POLJOPRIVERDNICIMA

123
0
Podijeli

U okviru projekta “EU znači DA – vrijednosti, politike i standardi” u Herceg Novom boravi zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori i šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu Alberto Kamarata, predstavnici NVO Eko Centar DELFIN iz Kotora i RTVCG.

Njihov angažman predstavlja podršku Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore u implementaciji Komunikacione strategije Vlade Crne Gore za period od 2010. do 2014. godine.
Tim Eu razgovarao je prvo sa predstavnicima Udruženja penzionera i Udruženja geronto domaćica o mogućnostima primjene EU vrijednosti, politika i standarda u regulisanju pitanja starih. Tema naslovljena “Starost kao element socijalne isključenosti – kako se EU bori protiv toga?'”, pobudila je veliko intersovanje lica treće dobi.
Potom su funkcioneri lokalne administracije i javnih preduzeća i institucija, kao i Udruženja ribara sa EU timom razgovarali o primjeni EU vrijednosti, politike i standarda u ribarstvu.
– Sektor ribarstva u Crnoj Gori je mali, ali veoma važan. Čini ga samo 0.5 bruto domaćeg proizvoda. Ribarstvo je veoma vezano za pregovaračke procese. Delegacija EU je zainteresovana za sektor 13 u pregovoračkom procesu Crne Gore s EU, pratiće potrebe ribarstva i proslijediti informacije Briselu – kazao je Alberto Kamarata.
eu znaci da ribarstvo 2A onda je čuo i priču novskih ribara. Predsjednik Udruženja “Škver”, Silvio Tonsati kazao je da Herceg Novi još nema ribarsku luku, već samo pristanište. Drugi problem je zastrajelost flote i opreme.
Ribari su se požalili i da je riblja pijaca nepristupačna za dopremanje ribe. Žele da trguju negdje gdje mogu doći kolima. Jedan od ribara je priznao da je zbog toga prinuđen da prodaje nepropisno ribu, iz gepeka.
– Od ribarstva se vrlo teško živi. Dažbine su velike, cijene ribarske opreme visoke i prinuđeni smo da sve nabavljamo izvan Crne Gore. Ribari ne mogu da prežive bez pomoći Vlade i Evrope. Osim toga unazad deset godina drastično je manje ribe – ustvrdio je Tonsati.
Kamarata je rekao je da ribe ne poznaju granice zato je ribarstvo zajednička politika. Mora se izbjeći da se riba ponovo baca u more, što je problem u svijetu.
Ljiljana Radunović iz Eko centra “Delfin” smatra uspjelim sastanak Kamarate s ribarimai poručuje da lokalna zajednica treba više da brine o problemima ribarstva.
Savjetnica za poljoprivredu u opštini Hercerg Novi, Dragica Nedović potvrdila je da imaju slab kontakt sa ribarima, kao i nadležnosti, iako postoji program mjera za razvoj ribarstva. Pri tom nedovoljan je broj ribarskih inspektora.
Sa proizvođačima hrane na Vrbanju tokom popodneva organizovana je debata “Proizvodnja hrane-resursi, perspektive i evropski standardi” .

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code