Početna Društvo Tim hercegnovskih spasilaca na obuci u Opatiji

Tim hercegnovskih spasilaca na obuci u Opatiji

1

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i novi član ove Službe – belgijski ovčar Reks, boravili su u Opatiji, gdje su pohađali obuku radi sertifikacije K-9 tima i učestvovali u velikoj međunarodnoj pokaznoj vježbi Vatrogasne jedinice Rijeka, zajedno sa hrvatskim i 30 vatrogasaca iz Slovenije.

– Uz pohvalu na zavidnom napretku koje je pokazao Reks, pohvaljen je i tim naših spasilaca koji predano radi s njim, prenosi mu i “usađuje” znanje po uputstvima i instrukcijama koje smo dobili od kolega spasilaca, inače instruktora za obuku potražnih pasa iz Hrvatske – kazao je načelnik novske Službe zaštite i spasavanja, Aleksandar Škobalj.

Kako navodi instruktor za obuku potražnih pasa, vlasnik firme „Canine”, koja je zastupnik licence K-9 za obuku potražnih pasa i pripadnik Službe spasavanja vatrogasne jedinice Rijeka, Zoran Laslavić, pripadnici službe iz Herceg Novog detaljno su upoznati sa mogućnostima obuke ljudstva iz svih segmenata – požari u zatvorenim prostorima, spasavanje iz ruševina, sa visine i iz dubine, tehničke intervencije.

– Ostvaren je prvi, ali važan kontakt sa čelnicima dvije vatrogasne zajednice, pri čemu je županijski vatrogasni komandir Mladen Šćulac izrazio zadovoljstvo i stavio se na raspolaganje za dalju saradnju i obuku vatrogasaca-spasilaca iz Herceg Novog – istakao je Laslavić.

Vođa opatijskih K-9 timova i predsjednik komore za potražne pse u vatrogastvu pohvalio je crnogorski vatrogasni K-9 tim za  odličan napredak u obuci. Naglasio je da samo međusobnom saradnjom moguće kvalitetno razvijati spasilaštvo, jer “ako se nesreća dogodi, prvi komšije moraju pomagati jedni drugima”.

Kako je saradnja do sada pokazala, građani mogu mirnije spavati kada se spasioci zajednički obučavaju, jer pomoć ne poznaje i ne smije poznavati granice.

Pored obuke, učešća u vježbi i druženja sa kolegama iz regiona, pokrenuta je inicijativa za širenje međusobne saradnje srodnih službi.

Načelnik novske Službe, Aleksandar Škobalj, iskoristio je ovaj susret da pozove hrvatske instruktore da posjete Herceg Novi, koji su obećali da će to i učiniti nakon ljetne požarne sezone. Takođe, kolege iz Slovenije pozvali su pripadnike Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi da u avgustu učestvuju u međunarodnoj vježbi u toj državi.

Škobalj se nada i da će na jesen, po završetku požarne sezone, organizovati veliku pokaznu vježbu u Herceg Novom, na kojoj bi ugostili kolege iz šest država.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code