Početna Oko nas Kotor Tim kotorske bolnice izveo prvu laporoskopsku operaciju malignog tumora rektuma

Tim kotorske bolnice izveo prvu laporoskopsku operaciju malignog tumora rektuma

9

U Opštoj bolnici u Kotoru uspješno je urađena, prva u Crnoj Gori, laparoskopska operacija malignog tumora rektuma, završnog dijela debelog crijeva. U timu ljekara i saradnika bili su: hirurzi, prim dr Ivan Ilić i dr Vesna Potkonjak, spezijalizant dr Miloš Mirović i anesteziološkinja dr Tanja Bjeković, sa instrumentarkama i anestetičarima, saopšteno je iz kotorske bolnice.

Operacija je urađena po principima radikalnosti kao i kod otvorenih operacija, ali ovaj put pomoću malih otvora na trbušnom zidu koristeći specijalne instrumente i video kameru sa tv lancem. Operacija je gotovo beskrvna, a karakteriše je minimalna trauma i brzi oporavak.

Nakon laparoskopskih operacija drugih dijelova debelog crijeva koje su se u bolnici počele raditi proteklih godina, ovom operacijom je zaokružen repertoar laparoskopskih operacija malignih bolesti debelog crijeva. Takođe se na ovaj način operišu i veći polipi koji se ne mogu ukloniti kolonoskopski.

Laparoskopske operacije u kotorskoj bolnici izvode se od 1996. god i sada se ovom metodom operiše više bolesti iz domena digestivne hirurgije i ginekologije. Hirurzi se stalno usavršavaju na workshopovima u inostranstvu, a rezultate liječenja ovom metodom prikazuju na međunarodnim kongresima iz laparoskopske hirurgije. Aparati, instrumentarijum i potrošni materijal se stalno modernizuju, a u planu je nabavka najasavremnijeg video sistema najbolje rezolucije tv slike, što će još više povećati učešće laparoskopske hirurgije u svakodnevnoj hirurškoj praksi.

Rektum je za hirurgiju najzahtjevniji dio debelog crijeva, jer se nalazi u maloj karlici i pristup ovom dijelu crijeva je otežan. U tijesnom je kontaktu s mokraćnim i ginekološkim organima.

Maligne bolesti debelog crijeva su najčešće maligne bolesti probavnog sistema i po učestalosti su na trećem mjestu svih maligniteta u svijetu. U rektumu se nalazi gotovo svaki treći maligni tumor debelog crijeva.

9 Komentari

  • Čovječe, je si li ti pao sa krške na glavu? Plavi koverti su dio narodnog folklora! Svi se stide sramote da doktoru ne tutnu plavi koverat u bijeli mantil za neku iole ozbiljniju stvar. Ispalo bi da je čovjek škrtica ili siromah, a svi ostali daju …

 1. Laporoskopske operacije vrse se masovno u svijetu od osamdesetih godina. Dakle, samo smo tri decenije zaostatka na ovom polju. Nije loše…

  7
  1
 2. Postovanje prvenstveno za Dr Ilica,a potom cijeloj ekipi u njegovom timu.On je veliki covjek i strucnjak.Osvijedocio sam se vise puta licno.Cestitke od srca.

  11
 3. Čestitamo od srca !!!
  Da svi budemo zdravi, lijepo je pročitati da ste prvi u Crnoj Gori uradili ovakav zahvat.
  Doktoru Ilicu i ekipi još jednom sve najbolje !!!
  I da imate sto manje posla a vise zdravlja gradjanima.

  25
  • Naravno čestitke i sve pohvale doktorima i bolnici u Kotoru…nego šta bi sa doktorkom koja išćera staricu od 83 godine iz instituta Igalo koja je došla na rehabilitaciju !? Javnost mora znat o kojoj se dr.radi, da znamo pripazit stare roditelje koji tamo idu…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code