TIVĆANI NA BICIKLIMA – ZDRAVIJE, JEFTINIJE…

TIVĆANI NA BICIKLIMA – ZDRAVIJE, JEFTINIJE…

105
0
Podijeli

biciklatv1Predsjednik opštine Tivat Miodrag Kankaraš i zamjenik ambasadora Italije, Mikele Mista presjecanjem vrpce otvorili su javni biciklistički saobraćaj. Naravno, provozali su se  gradskom rivom Pine, baš kao što će ubuduće činiti Tivćani i njihovi gosti.

Ovaj projekat je nastao kao rezultat sporazuma između Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i italijanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine, kopna i mora, koje je i donator projekta vrijednog oko 115.000 eura.

Picerija i restoran

Tivat je prva opština u Crnoj Gori koja je prihvatila sistem javnog biciklističkog prevoza u sklopu bilateralnog projekta „održive mobilnosti“ koju je lokalna uprava realizovala sa italijanskim Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, ambasadom Italije i italijanskom firmom „DFS inžinjering“.

Biciklom od centra kroz Porto Montenegro do Seljanova – obilježenim stazama kroz četiri ulice, jedinstven je sistem javnog prevoza organizovanog s ciljem da se smanji broj automobila i poveća održiva mobilnost u Tivtu, slično kako je to Italijanska Vlada pomogla Perastu prije dvije godine, primijetio je Mista.

– Realizacija ovog  projekta doprinijeće ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije održivog razvoja. Smanjenje upotrebe automobila u gradskom jezgru što je ključno za očuvanje životne sredine. Dobijamo novi vid saobraćaja koji povećava mobilnost i populariše biciklizam, rekla je Željka Radak pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma.

biciklatv2Novina u saobraćaju, prva nakon četvrt vijeka  su biciklističke staze – označene žutim i to u smjeru suprotnom od kretanja automobila. Na šest punktova u ponudi je 40 dvotočkaša – koje građani i turisti mogu da iznajme na jednoj, a ostave na drugoj stanici.

– Ovaj projekat nam je dao odgovor na pitanje – u kakvom gradu želimo da živimo, kazao je na svečanosti otvaranja predsjednik opštine Miodrag Kankaraš.

– To je grad u kojem će se izlaziti na otvoreno, uživati u sportskom i zdravom životu, dodao je Kankaraš.

Na prezentaciji projekta je objašnjeno da je biciklistički saobraćaj u Tivtu organizovan po sistemu autobuskog saobraćaja. Korisnik se posluži biciklom i ostavi ga na punktu sa slobodnim mjestom. U gradu je postavljeno šest punktova sa ukupno 40 bicikala, kod crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi, na šetalištu kod kule Ivovića, kod sjevernog ulaza u marinu Porto Montenegro, kod gradskog fudbalskog stadiona,  na šetalištu Pine i u marini Kalimanj. Bicikla se rentiraju po sistemu elektronskih kartica,koje će koštati 3 eura. Prvih pola sata vožnje je besplatno. Kartice za bicikl mogu se kupiti  online na web sajtu „biketivat.com“, u Turističkoj organizaciji i hotelima „Palma“ i „Pine”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code