Početna Društvo TIVAT GARANT POŠTOVANJA I UNAPREĐENJA LJUDSKIH I PRAVA MANJINSKIH NARODA

TIVAT GARANT POŠTOVANJA I UNAPREĐENJA LJUDSKIH I PRAVA MANJINSKIH NARODA

0

Najmanja bokeljska opština Tivat prepoznata je u Crnoj Gori po multietičnosti i multikonfesionalnosti, po unapređenju manjinskih i prava nacionalnih manjina, kazao je boraveći u toj opštini ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović.

Posebno razloga za zadovoljstvo imaju u hrvatskoj nacionalnoj manjini. Međutim, zaključeno je, ima još prostora za bolja sistemska i zakonska rješenja i za položaj marginlizovanih grupa.
Iako Tivat posljednjih godina nastoji da se svrsta u elitnu tursitičku destinaciju i standard građana se popravlja, u njemu žive i manjinske grupe prije svega pripadnici romske i egipćanske populacije. Naselja s trošnim drvenim barakama, u zajedničkom smještaju, bez ikakvih su higijenskih uslova. U Bonićima, decenijama živi 30 familija sa 100-tinjak članova. To naselje već sada odudara od buduće velelepne Autobuske stanice u blizini, a njegovi stanovnici Romi i Egipćani traže bar plac da sami grade bolji smještaj.
Ministar Numanović je, ipak, kazao da je kvalitet opštine Tivat u tome što veliki broj djece romske i egipćanske populacije pohađa osnovno i srednje obrazovanje i tako stiču uslove za fakultetsko obrazovanje.
– Dogovorili smo se da damo jaku podršku obrazovanju romske populacije, ne samo u Tivtu, jer će njihova integracija biti mnogo brža i efikasnija ako se kroz obrazovni sistem stvori mlada grupa Roma, koja će svoje pitanje rješavati zajedno sa lokalnim samoupravama i državnim organima – kazao je Numanović.
Predsjednik opštine Tivat, Ivan Novosel dodao je da imaju „limitirajuće okolnosti vezano za grupe Rae populacije, gdje čine velike napore da nađu rješenje za njihov smještaj”.
U Hrvatskom nacionalnom vijeću su zadovoljni stausom otkako je Crna Gora psotala samostalna, kaže predsjendik Zvonimir Deković.
– Hrvati kao organizovana nacioalna zajendica u Crnoj Gori mogu da budu sa dostignutim nivoom svojih prava zadovoljni. Imaju svoju paralmentarnu nacionalu stranku, nacioanlno vijeće, niz hravtskih nacionalnih organizacija, hrvatski Radio Dux, Hrvatski glasnik – kazao je Deković.
Ipak, on je predočio ministru Numanoviću da bi u Fond kojeg je formirala Skupština CG za očuvanje etničkih i nacioanlnih posebnosti u upravljačkoj strukturi trebalo da budu predstvnici nacionalnih manjina, u suprotnom taj Fond izgubio bi svaki smisao.
Opština Tivat je usvojila niz loaklnih akcionih planova, otvorila više kancelarija za rodnu ravnoparvnost, za sport, mlade, borbu protv droge. Uklanja arhitektonske barijere za invalidna lica. Za mninistra sve je to garant za poštovanje ljudskih prava bez obzira na različosti. Dogovoreno je i da se potpsiavnjem memoranduma stvore prepostavke za zaštitu svakog građanina, bez obzira na njegovu osobenost.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code