Početna Politika TIVAT OD SJUTRA U PONOĆ BEZ PREDSJEDNIKA OPŠTINE

TIVAT OD SJUTRA U PONOĆ BEZ PREDSJEDNIKA OPŠTINE

0

Sjednica Skupštine opštine Tivat na kojoj je trebalo da bude izabran novi predsjednik opštine u naredne dvije godine, odložena je, a da nije ni počela.

Aktuelnom predsjedniku Miodragu Kankarašu ističe drugi mandat sjutra u ponoć, a nije jasno ko će zauzeti njegovo mjesto do izbora predsjednika. Najvjerovatnije, niko. Jer, po Zakonu o lokalnoj samoupravi prestankom mandata predsjedniku prestaje i potpredsjedniku opštine. Prema ranijem Statutu opštine tu funkciju je obavljao glavni administrator, ali to je izmjenjeno i sada postoji pravna praznina.
Postoji pravna paznina koja nije predvidjela ovakvu situaciju, šta kad se ne izabere predsjednik opštine, ali u svakom slučaju nema razloga da Tivat ne funkcioniše normalno.
Predsjednik Skupštine Ivan Novosel, koji je istovremeno i kandidat za predsjednika vladajućeg DPS-a, kratko je saopštio da je odlaganje sjednice dogovoreno na kolegijumu OO DPS-a, prije početka sjednice.
– Mandat trenutnom predsjednku ističe sjutra u ponoć, nakon toga idu praznici, a mi ćemo učiniti sve da se što prije dođe do dogovora i moja su predviđanja da bi nova sjednica mogla biti sazvana za petnestak dana – rekao nam je Novosel.
Šef tivatskog DPS-a tvrdi da je do odlagnaja sjednice došlo samo zbog kratkog vremenskog roka da se usaglase sa koalicionim partnerom, SDP-om. Ne misli da su personalna rješenja problem i „nisam to tako shvatio da im ja ili bilo ko drugi ne odgovara kao kandidait” – rekao je Novosel za Radio Jadran.
– Predsjedništvo DPS-a sinoć kasno je donijelo odluku o mojoj kandidaturi, tako da mislim da samo nije bilo vremena da se usaglase stavovi sa SDP-om, ističe on. Takođe, kako tvrdi, pitanja o kojima treba da raspravljaju nisu nerješiva. Jer, lokalna samouprava nastaviće da radi kao i do sada.
Njegov protivkanidat predstavnik opozicije, inače jedini odbornik PzP Vladimir Arsić, za Radio Jadran je rekao da je u Tivtu u ovom trenutku ”1:0 za opoziciju”.
– Nisu uspjeli da se dogovore sa svojim koalicionim partnerom i na zahtjev OO DPS-a Tivat sjednica je odložena. Mi smo kao opozicija zahtjevali da im se objasni kako će od sjutra funkcionisati grad, ali odgovor nisu dobili.
„Nisu znali ili nisu smjeli da nam kažu” – tvrdi Arsić.
Na pitanje da li bi on danas imao podršku 17 kandidata, on je kazao da bi se na tajnom glasanju, koje je i najpoštenije u ovakvom slučaju, sve pokazalo.
„Tivat koji najbolje napreduje zaslužuje i da ga najbolji vode” – zaključio je on.

BOŠKOVIĆ: „NEMA NI PREDSJEDNIKA TIVTA, ALI NEMA NI ENGLESKE KRALJICE”

”Nećemo imati od sjutra u ponoć predsjednika opštine Tivat, ali nećemo imati ni englesku kraljicu, dakle, nećemo imati nekoga da bi samo protokolarno obavljao tu funkciju” – kazao je potpredsjednik opštine Tivat, Krsto Bošković za Radio Jadran.
Prevedeno, Tivat samo neće imati izvršnu vlast ustoličenu u predsjedniku opštine, ali će svi sekretarijati funkcionisati normlano i sve službe će biti u službi građana i nema razloga da tako ne bude, objasnio je on.
Bošković je potvrdio da nije riječ o personalnim razlozima zašto nisu podržali kandidata DPS-a Ivana Novosela.
– Problem je što nismo imali dovoljno vremena da se dogovorimo oko najvažnijih pitanja koja se tiču daljnjeg napretka Tivta, jer smo tek sinoć iza 21 čas obavješteni o predlogu kanditata, a to je nedovoljno vremena da bilo kome damo blanko podršku.
Optimistično sjednica bi mogla biti zakazana sljedeće sedmice, a ne dalje nego za petnaest dana.
Tivat samo dobija novog predsjednika, a vlast je konstituisana prije dvije godine i ona je stabilna, što pokazuju i rezultati u gradu – rekao je Bošković.
On je, ipak, ustvrdio da je još uvijek važeći predsjednik Dragan Knakaraš bio ”jači nego sva tri novopredložena kandidata”.

BRAJKOVIĆ: OČEKIVANO NEOZBILJNO OD DPS-a, PREGOVARAĆEMO SA SDP-om

Rato Brajković iz tivatske NOVE, je nakon odlganja tivatske Skupštine kazao novinarima da je to neozbiljan čin DPS-a koji nije iskoristio vrijeme za dogovor kako valja i treba.
– Saznali su ko im je kandidat 12 h prije sjednice, ne znajući hoće li imati podršku koalicionog partnera. Na nastalu pravu prazninu mi kao Skupština ne možemo uticati. Zakon je „propustio” da riješi ovakve situacije. Čekamo dogovor za novu sjednicu, s tim što ćemo razgovarati sa SDP-om. Sve je moguće – kazao je Brajković, vjerujući da je opozicija u Tivtu „moralni pobjednik” jer se ujedinila oko zajedničkog kandidata, Vladimira Arsića.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code