Tivat: Predstavljen višenamjenski dubinomjer za sigurnost plovidbe na moru

Tivat: Predstavljen višenamjenski dubinomjer za sigurnost plovidbe na moru

679
0
Podijeli

prezentacija dubinomjera tivat 021215 1U akvatorijumu tivatskog zaliva i Yach klubu Porto Montenegra u toku je dvodnevna prezentacija i praktično pokazivanje mogućnosti jednog od najsavremenijih uređaja za višesnopno ultrazvučno premjeravanje dubine na moru, SeaBat T20-P Teledyne Reson.
Osnovni značaj ovog dubinomjera je “ispitivanje”/”mjerenje” sigurnosti plovidbe na moru, kazao je našem radiju kapetan korvete i hidrograf, kao i saradnik u projektu, Branislav Gloginja.
“Dubinomjer ima višenamjesnku funkciju: osim za mjerenje dubine, služi i za mjerenje oštećenosti polova, snimanja podmorskih instalacija (vodovodnih, kanalizacionih cijevi, naftovoda, plinovoda, traženje olupina – brodova, aviona i sl. Takođe, neophodan je prilikom pretraživanja morskog dna od bombi i mina iz ratova. U marinama je veoma bitan ukoliko se radi produbljivanje marina, jer se njim precizno izračunava dubina prije i poslije prokopavanja, kao i koliko je kubika materijala izvučeno”, pojašnjava Gloginja.
prezentacija dubinomjera tivat 021215 3Ove aktivnosti do sada su se obavljale jednosnopnim dubinomjerom i država bi ovaj višesnopsni dubinomjer trebalo da obezbijedi sljedeće godine, uz pomoć sredstava iz IPA fondova, za što će biti neophodno oko 150 hiljada eura.
“Razlika između jednosnopnog i višenopnog dubinomjera je u tome što jednosnopni šalje jedan snop od broda do dna, dok multibim šalje 512 snopova i može da “pokrije” veću površinu. Ukoliko je dubina 20 m, on automatski pokriva 5 puta veću dubinu, dakle 100 m”, dodaje Gloginja.
Osim prezentacije u Yachting klubu Porto Montenegra, obavljeno je i dubinsko snimanje olupine u akvatorijumu tivatskog zaliva, blizu ulaza u Porto Montengeru.
prezentacija dubinomjera tivat 021215 2“Danas snimamo jednu vodovodnu cijev u Tivtu, a rezultati bi trebalo da budu gotovi naredne sedmice. Nakon toga, plan je da do marta ili aprila nabavimo naš uređaj, čime ćemo “pokriti” sve standarde koji su obavezujući za članice Međunarodne hidrografske organizacije, čija je Crna Gora članica”, naveo je naš sagovornik.
Prezentaciju i praktično pokaznu vježbu u akvatorijumu tivatskog zaliva organizuje Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore u saradnji sa Porto Montenegrom. Zavod za hidrometeorologiju uskoro će dobiti još jednog saradnika koji je trenutno na obuci, a koji će po završetku biti obučen za rad na ovom dubinomjeru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code