Početna Eco Tivatska solila dobijaju Centar za posjetioce, radionice i posmatranje ptica

Tivatska solila dobijaju Centar za posjetioce, radionice i posmatranje ptica

1

Na rezervatu prirode Tivatska solila trebalo bi da bude postavljen privremeni Centar radi unaprjeđenja uslova za posjetioce. U okviru njega bi se formirao prostor za informisanje posjetilaca, izložbeni i prostor za edukativne radionice, prostor za posmatranje ptica na ravnom krovu objekta gdje će biti instalirani durbini.

Centar će biti postavljen na postojećem platou na ulazu u rezervat i služiće i kao svojevrsna barijera između magistrale i rezervata.

O tome su nakon posjete rezervatu razgovarali direktori JP Morsko Dobro i Agencije za zašititu prirode i životne sredine, Predrag Jelušić i Nikola Medenica sa saradnicima, potpredsjednikom Opštine Tivat Dejanom Maslovarom i predstavnicima Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, kao i konsultantom Andrejom Sovincem iz Sovenije.

Konsultant Andrej Sovinc ukazao je na neophodnost da se na više lokacija u rezervatu postave zapornice i regulišu vodotoci. Tako bi se omogućila ravnomjerna i kontrolisana cirkulacija vode, radi formiranja uslova za boravak i gniježđenje ptica, te opstanak staništa halofitne vegetacije – habitata. Oni se nalaze na Aneksima Direktive EU o staništima, što ujedno kandiduje Tivatska solila za potencijalno Natura 2000 područje.

Sa predstavnicima Opštine Tivat razgovarano je i o rješavanju dotoka bujičnih voda u rezervat, koji, zbog urbanizacije u zaleđu, ne dospijevaju do Solila i time uzrokuju poplave dijela puta prema Luštici.

Predstavnici Agencije i Opštine Tivat zadovoljni su stepenom uređenosti rezervata i mjerama upravljanja koje sprovodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Saglasni su da bi i u narednom periodu, kroz partnerstvo, trebalo raditi na unaprjeđenju uslova biodiverziteta te uslova za posjetioce rezervata prirode Tivatska solila.

1 komentar

  1. Niko ne pominje CZIP, Centar za zastitu i proucavanje ptica, koji je i poceo pricu o posmatranju ptica na Solilima. Bez njih ne bi bilo ni nastavka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code