Početna Oko nas Tivat Tivatska Solila: Prezentovan evropski projekat “Endemic pathways – Endemske staze”

Tivatska Solila: Prezentovan evropski projekat “Endemic pathways – Endemske staze”

2

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović obišli su sa saradnicima Posebni Rezervat prirode „Tivatska Solila“. Povod je bio upoznavanje sa preduzetim i planiranim aktivnostima Javnog preduzeća na unaprijeđenju rezervata i prezentacija međunarodnog projekta EU IPA INTERREG ePATH „Endemic pathways- Endemske staze“, saopšteno je iz Morskog dobra.

Foto: JPMD

Jelušić je informisao Komnenovića da je Javno preduzeće potpisalo Partnerski sporazum sa JP Park Prirode Hutovo Blato iz BiH i partnerom iz Hrvatske, “Makarski komunalac” d.o.o. koji se stara o Biokovskim botaničkim vrtom “Kotišina” (dio Parka prirode Biokovo). Time je počela realizacija EU IPA INTERREG projekta ePATH “Endemic pathways -Endemske staze”. Prethodno je 1. Novembra potpisan Subsidy Agreement-između vodećeg partnera i upravljačkog tijela Interreg IPA CBC programa.

Jelušić je istakao da kroz ovaj međunarodni projekat Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom dobija 358.979 eura iz EU fonda za izgradnju Centra za posjetioce, edukaciju zaposlenih i nabavku opreme za birdwatching u Posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila“. Javno preduzeće je Planom korišćenja sredstava za 2021. godinu opredjelilo iznos od 34.000 eura za uređenje I faze pješačke staze od ulaza u rezervat do vidikovca uz saobraćajnicu prema Krtolima.

Komnenović je rekao da pozdravlja svako ulaganje i aktivnost koja doprinosi daljem razvoju prirodnih potencijala Tivta, a posebno kada je riječ o zahvatu tivatskih Solila, zaštićenog prirodnog dobra.

„Tivat je u procesu sticanja sertifikata „Zelene destinacije“ i naša je opredijeljenost stalni razvoj i unapređenje ovog lokaliteta, važnog sa nekoliko aspekata: ekologije, biologije i eko turizma“, naglasio je predsjednik Opštine Tivat, Željko Komenović.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je proteklih godina sprovodilo intezivne aktivnosti da Posebni rezervat prirode postane zaštićeno stanište bogato biljnim i životinjskim svijetom, ali i svojevrsna atrakcija za stanovništvo, posjetioce i turiste. U ovome značajnu podršku pružila je i Opština Tivat. Realizacijom aktivnosti kroz projekat EU IPA INTERREG ePATH “Endemic pathways -Endemske staze” i investicionim ulganjima stavraju se uslovi za dalji savremeni razvoj turističke ponude Tivta.

O PROJEKTU EU IPA INTERREG projekat ePATH “Endemic pathways -Endemske staze

Partnerstvo za sprovođenje ovog projekta je uspostavljeno između vodećeg partnera, JP Park Prirode Hutovo Blato iz BiH – upravljač Parkom prirode Hutovo Blato iz Hrvatske, “Makarski komunalac” d.o.o. koji se stara o Biokovskim botaničkim vrtom “Kotišina” (dio Parka prirode Biokovo), i Javnog preduzeća za upravljanje morksim dobrom Crne Gore koje upravlja Posebnim rezervatom prirode “Tivatska solila”.

Ukupni budžet projekta za sva tri partnera iznosi 1 540 375, eura, od čega 1 309 319 eura predstavlja donaciju iz EU fondova (kofinansiranje u iznosu od 85%) dok preostalih 15% kofinansiraju projektni partneri. Budžet za aktivnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom kao Projektnog partnera 3 iznosi 422 329.30eura od čega je 358 979.90 eura donacija Evropske unije (konfinansiranje u iznosu od 85%), dok će Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz svojih sredstava opredijeliti 63. 349 eura (15%).

Projekat je odobren za finansiranje na II Pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru Programske ose 3 “Doprinos razvoju turizma i zaštiti kulturnog i prirodnog nasledja” sa ciljem da “jača i diversifikuje turističku ponudu kroz prekogranične prisutpe i da omogući bolje upravljanje I održivo korišćenje kulturnog i prirodnog nasleđa”. Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude 3 zaštićena područja kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti.

Predviđeno je da se projektne aktivnosti realizuju u roku od 24 mjeseca.

Ključne projektne aktivnosti koje će se realizovati u Posebnom rezervatu prirode “Solila” u Tivtu podrazumijevaju:

· Postavljanje objekta “Centar za posjetioce” na ulazu u Rezervat prirode Solila koji će se sastojati od info pulta za pružanje informacija posjetiocima, višefunkcionalne sale koja će služiti kao izložbeni i prostor za organizaciju radionica i prezentacija, te krovne terase sa prostorom za posmatranje. Za ovaj objekat “Centar za posjetioce” Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom izradilo je projektnu dokumentaciju, probavilo sve neophodne saglasnosti i dozvolu Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

· Opremanje “Centra za posjetioce” savremenom multimedijalnom i interaktivnom opremom za predstavljanje prirodnih i kulturnih vrijednosti rezervata, opremom za organizaciju radionica i prezentacije, fiksnim durbinima na krovnoj terasi za posmatranje ptica, meteo stanicom, promotivnim materijalom i sl.

· Nabavka opreme za birdwatching turizam – dvogledi, durbini, fotoaparati, audio vodiči sl.

· Obuka 4 zaposlena u Javnom preduzeću za stručnog vodiča u zaštićenim područjima u skladu sa metodologijom Evropske organizacije vodiča.

· Formiranje i promocija zajedničke turističke ponude Endemskim stazama i organizovanje grupnih posjeta, kampova za birdwatching turiste, takmičenja za posjetioce, radionica za djecu skolskog uzrasta, izrada aplikacije za mobilne telefone, izrada promotivnog materijala i sl.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code