Početna Oko nas Tivat Tivćani u posjeti prvoj organskoj farmi maslina na Luštici

Tivćani u posjeti prvoj organskoj farmi maslina na Luštici

3

U okviru manifestacije „Novembarski dani“, učenici osmog i devetog razreda tivatske O.Š. „Drago Milović“, sa predstavnicima Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, Petrom Vujovićem i Radmilom Kilibardom, posjetili su porodično gazdinstvo Moric,  prvu i jedinu organsku farmu za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori.

Foto: Opština Tivat

Porodica Moric već više vjekova čuva bogato porodično nasleđe noseći vjekovnu ljubav prema maslini, dok danas, na svom imanju od oko 3 hektara i sa oko 1.000 stabala masline (od kojih su neka stara i preko 300 godina), poštujući tradiciju, uz savremene metode proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunskog kvaliteta.

-Loše vrijeme nije omelo djecu da prošetaju maslinjakom, obiđu savremeni mlin i budu upoznati sa naprednom tehnologijom proizvodnje maslinovog ulja te čuju  vrlo poučnu priču ljubaznog domaćina, prof.dr Ilije Morica, profesora Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo u Kotoru. Nakon pojašnjenja o savremenom načinu proizvodnje maslinovog ulja uz obaveznu degustaciju, djeca su posjetila  konobu i stari mlin sa presom gdje su mogli da vide kako se na tradicionalan način prerađivala maslina i proizvodilo maslinovo ulje, na način kako su to nekada radili naši preci. Saopštavaju iz lokalne uprave Tivta.

Foto: Opština Tivat

Seosko gazdinstvo porodice Moric se bavi i agroturizmom te je kao takvo dobar primjer tradicionalnog imanja koje ide u korak sa savremenim trendovima bavljenja turizmom.

Imajući u vidu da je 21. novembar ujedno i dan oslobođenja poluostrva  Luštica, predstavnik Opštine Tivat Petar Vujović, pomoćnik direktora O.Š. „Drago Milović“ Tomo Goranović i predstavnici porodice Moric, Ilija i Jovan, položili su cvijeće ispred spomen obilježja poginulim borcima NOR-a u periodu 1941-1945 godine.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code