Početna Turizam TO HN: Realizovan projekat uređenja Savinske dubrave

TO HN: Realizovan projekat uređenja Savinske dubrave

13

Turistička organizacija Herceg Novi realizovala je projekat “Turistička valorizacija kulturnog i prirodnog nasljeđa na lokalitetu Savinske dubrave”, čime je ovaj dio grada obogaćen novim parkovskim mobilijarom. Postavljene su info table, znakovna signalizacija, klupe i kante za otpatke duž pješačkih staza. Navedeni mobilijar i sve table su ambijentalno uklopljene u sredinu, tako da je ovaj lokalitet preusmjeren na rekreaciju, šetnju i odmor u prirodi, saopšteno je iz Turističke organizacije.

Foto: Turistička organizacija Herceg Novi

Postavljeno je 10 klupa, 10 kanti za otpatke, 8 smjerokaza i 4 info table na svakom od ulaza u Savinsku dubravu.

Savinska dubrava je zaštićeno prirodno dobro od 2015. godine i cilj ovog projekta je omogućavanje kvalitetnog boravka u prirodi kao i razvoj informativnih, edukativnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti, navode iz TO i objašnjavaju zašto dalje nije moguće njeno uređenje:

– Iako je u planu bilo fazno uređenje Savinske dubrave i nastavak ovog projekta preko IPA fondova (krčenje i čišćenje šume, uređenje vidikovaca, postavke igrališta za djecu  i zaštita ornitofaune), uvidom u vlasničku dokumentaciju došlo se do saznanja da je Savinska dubrava najvećim dijelom u privatnom vlasništvu, te je na taj način onemogućeno njeno dalje uređenje”, ističu u TO.

Osim realizovanih aktivnosti, Turistička organizacija Herceg Novi priprema printanje promo materijala za Savinsku dubravu, kao i organizaciju edukativne ture kako bi efekte i ostvarene rezultate približila krajnjim korisnicima.

Foto: Turistička organizacija Herceg Novi

Za realizaciju ovog projekta, TO konkurisala je na poziv NTO i Ministarstva održivog razvoja i turizma – Mjere IA- Razvoj inovativnih turističkih proizvoda, na osnovu kog je dobila sredstva u iznosu od 7,800 € za realizaciju projekta kojim se obogaćuje turistička ponuda uvođenjem novih sadržaja namijenjenih turistima i građanima.

13 Komentari

 1. Kao što je opština proglasila Savinsku Dubravu parkom prirode od posebnog značaja a zbog većinskog vlaništva koje je u privatnoj svojini nije u mogućnosti da pristupi sanaciji katastrofalnoj eroziji čitavog lokaliteta tako isto naša opština može da uradi sljedeće.
  1. Da izradi opsežan projekat sanacije i revitalizacije kompletne Savinske Dubrave,recimo 2. 5 miliona eura.
  2. Da u skladu sa zakonom primora sve vlasnike čestica u Savinskoj Dubravi da u roku od godinu dana o svom trošku izvrše kompletnu sanaciju.
  3. Ili pak da svi nosioci javnih funkcija SO HN izvrše kolektivni harakiri i na taj način oslobode nas građane neviđenih provala kojim nas svakodnevno zasipaju.

 2. cus doslo se do saznanja da je vecina Savene privatni posjed! Pa to se zna otkad je Savine i Savinjana. Sto niste dosli pregovarat kod vlasnika o otkupu ili iznajmljivanju? Mozda bi se postiglo nesto

 3. “Došlo se do saznanja” i slična otkrića su nevjerovatna.
  U ovim glavama koje tako zaključuju i otkrivaju teško da ima početak i kraj.
  A vidim da je trend da se objavi svaka akcija (radi se) ali za zdravomisleće su ovakve objave samo buka i bruka za uši.

 4. Obestetite vlasnike i gradite sta vam dusi drago. Ali progalasavati NP privatnu imovonu, a bez ikakvog obestecenja je totalna glupost. Svudje u svjetu je praksa da se vlasnicima zemlje isplati vrijednost koja je pod NP i svi su srecni i zadovoljni.
  Ali naravno dobru O. D. Koja je sprovela ovo cudo je bas bila briga za stanovnike i njihovu djedovinu, lako je tudje uzet, ne vidim da je svoju imovinu poklonila gradu ni drzavi.

 5. Може ли ово ико да објасни!? Већина у приватном власништву, па је због тога онемогућено уређење шуме, али је зато могуће постављати табле и клупе, на истом, већински приватном земљишту!? Какво је то улагање у обогаћивање јавних туристичких садржаја на приватној имовини?? О чему се ради?
  Има ли град могућност и интерес да откупи приватно и од дубраве направи градски парк, или ћемо ускоро гледати “валоризацију” тог дијела?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code