TOMICA MILOŠEVIĆ: JAVNI INTERES NIJE JAČI OD PRIVATNOG NATAŠE TATALOVIĆ

TOMICA MILOŠEVIĆ: JAVNI INTERES NIJE JAČI OD PRIVATNOG NATAŠE TATALOVIĆ

158
0
Podijeli

Javnoj ustanovi Muzej i Galerija Herceg-Novi je 17. marta poslato Rješenje glavnog administratora Opštine Herceg Novi, Tomice Miloševića, kojim se odbija slobodan pristup informacijama odnosno dostavljanje kopije diplome i uvjerenja o položenom stručnom ispitu bivše načelnice Komunalne policije Nataše Tatalović.

Opština je odbila da dostavi Rješenje u zakonskom roku po zahtjevu od 26. novembra 2013, a odbila je da postupi u zakonskom roku i po Rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama od 5. februara 2014.
U Rješenju glavni administrator navodi da je Nataša Tatalović službenik Opštine i da nije javni funkcioner. Zvanični akt glavnog administratora otvara više pitanja, na koje ukazuje v.d. direktorka Radmila Ćapin.
– Ako glavni administrator tvrdi da Nataša Tatalović nije javni funkcioner, onda predsjednik Opštine, predsjednica Skupštine i Sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti govore neistine i obmanjuju javnost tvrdnjama da je Nataša Tatalović v.d. direktora JU Muzej i Galerija. Ako ova tri javna funkcionera govore istinu, onda neistine saopštava glavni administrator u zvaničnom aktu sa potpisom i pečatom.
Glavni administrartor u obrazloženju navodi:
“Ne vidimo razloge za postojanje javnog interesa jačeg od privatnog interesa Nataše Tatalović da se zaštite njeni privatni podaci”. Po Radmili Ćapin možda i nema jačeg dokaza i bolje definicije otvorene diskriminacije građana, a naročito stručnjaka u kulturi i radnika JU Muzej i Galerija od ovog stava glavnog administratora.
– Ljudi sa validnim diplomama i validnim uvjerenjima o položenim stručnim ispitima su morali da se prijavljuju na konkurse i oglase i da dostavljaju dokaze o stručnoj spremi i stručnom zvanju da bi mogli na zakonit način zasnovati radni odnos u Ustanovi. Tzv. “v. d. direktora”, koji za Tomicu Miloševića uopšte nije direktor, nije obavezan da poštuje zakone. Partija je zakon, a javne isprave su privatni interes! Poslije ovakve birokratske vratolomije, kakva vjerovatno nije zabilježena u praksi Crne Gore i regiona, postavlja se još niz pitanja i otvara niz sumnji – navodi Radmila Ćapin.
Ona objašnjava da su iz JU tražili kopije diplome i uvjerenja o stručnom ispitu radi provjere vjerodostojnosti i stepena stručne spreme kod prosvjetne inspekcije. Ako se ti dokumenti kriju, postoji osnovana sumnja da ih nema, ili su možda falsifikovani. To dalje otvara pitanje kako je bivši javni funkcioner godinama obavljao funkciju rukovodioca javne službe bez odgovarajuće stručne spreme i stručnog ispita, što propisuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima? Ko je takvoj osobi omogućio protivpravnu dobit kroz platu rukovodioca javne službe?
Na kraju, kome je u JU Muzej i Galerija trebalo predati kulturna dobra, uz prijetnje Komunalnom policijom i privatnim obezbjeđenjem? Službeniku Opštine nepoznatog zanimanja i kvalifikacije, čija je diploma “privatni interes”? Da li su “privatni interesi” sva ona sila funkcionera i službenika koji rade u lokalnoj upravi bez konkursa i položenog stručnog ispita, a koji za razliku od radnika Muzeja i Galerije, redovno primaju platu? – postavlja niz pitanja v.d. direktorka JU Muzej i Galerija, Radmila Ćapin.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code