Početna Društvo Tomo Katurić: Moje nagrade su kulturni uspjeh male, ali istorijski, velike ...

Tomo Katurić: Moje nagrade su kulturni uspjeh male, ali istorijski, velike Crne Gore

12

Na evropskoj filatelističloj izložbi “Finlandia 2017”, u gradu Tampereu, od 24. do 28. maja, povodom 100 godina od osnivanja finske pošte, crnogorski filatelisti, porodica Katurić, osvojili su 3 medalje. Đorđe je osvojio zlato, Tomo pozlatu,a Jelisaveta  Katurić  rebro. Međutim, srebrna medalja pripala je i istoričaru umjetnosti, Lazaru Seferoviću, autoru monografije “Zlatni filatelista koji je osvojio svijet – Tomo Katurić”. To priznanje Seferoviću je danas uručeno na press konferenciji.

Tako je Crna Gora postigla značajan uspjeh osvajanjem 4 medalje na smotri filatelista, koja je okupila čak 560 izlagača iz 43 evropske zemlje.

– Ovo je kulturni uspjeh male zemlje Crne Gore, ali velike po istoriji, jer poštanska marka je “počasni ambasador” svake države. Posebno moram istaći zlatnu medalju za kolelciju “Pisma bokeških pomoraca sa jedrenjaka 1830-1890.” izloženu na 8 vitrina, vlasništvo Đorđa Katurića – kazao je Katurić.

Za kolekciju pod nazivom “Okupacija Crne Gore i Boke kotorske 1941-1945” Tomo Katurić dobio je Vermejsku pozlatu na 5 vitrina, dok je njegova žena Jelisaveta osvojila srebro na jednoj vitrini za kolekciju “Pisma austrougarskih mornara 1914-1918.”

Predsjednik žirija i vrlo uticajna osoba u FIPA – Svjetskoj filatelističkoj asocijaciji, Peter McMann lično je čestitano na uspheju porodici Katurić, koja sa ovom zlatnom medaljom u kolekciji posjeduje 6 evropskih i 12 svjetskih medalja, navodi Katurić.

Profesor Lazar Seferović istakao je da mi je posebna čast da dobije priznanje na evropskom nivou iz literature u oblasti koja ima milione članova širom svijeta.

– Zaista mi je veoma prijatno da dobijem priznanje za priznanje, koje je dobio naš Tomo Katurić. Bez njegovog, ne bi bilo mog skromnog malog dometa. Porodica Katurić je ovjekovječila simbolično Boku i Crnou Goru, naravno, kao i ove šire prostore Evrope i svijeta – kazao je prof. Seferović.

Njegova knjiga “Zlatni filatelista koji je osvojio svijet – Tomo Katurić” je storija o neumornom svjetskom putniku, rizničaru poštanske literature, te svim nagradama kojima je ovjenčan njegov filatelistički rad. Bogata monografija štampana je na 222 strane, uz foto dokumentaciju od čak 300 slika, među kojima dominiraju motivi Boke kotorske.

Tomo Katurić predložen je ove godine, po drugi put, za Trinaestojulsku nagradu. Prvi put predložili su ga ugledni Novljani, na čelu sa slikarem, Vojom Stanićem i filatelističkim društvom. Taj predlog, međutim, nije prošao.

Katurić punih 11 godina predstavljaju svoju  državu među velikanima svijeta.

– Nema sigurno, a to vam mogu garantovati, niti jednog većeg i jačeg filateliste u svijetu da ne zna za malo mjesto Kamenare i za kolekcije “Pisma bokeljskih pomoraca” i “Poštanska istorija Boke” – kazao je Katurić.

Sljedeća svjetska izložba filatelista je u glavnom gradu Brazila, krajem oktobra, ali Katuriće prije toga očekuje izložba u tivatskom Porto Montenegru od 1. do 15. septembra.

12 Komentari

 1. @ HN
  Eto i ja poticem od “Bokeljskih ameba”, ako je to dovoljno dugo.
  Nije bilo na racun Katurica nego naslova teksta. Ne trebate ga braniti od mene, cijenim njegova filatelisticka postignuca a o ostalom se ne bih izjasnjavao …
  😉

 2. Kapetanu Tomo Katuric i njegovoj porodici sve cestitke i veliko HVALA sto reprezentuje BOKU i drzavu CG u najboljem svijetlu kao i g-din Seferovic .To je onaj dio cestite ponosne rodoljubive humane i civilizavane CG i BOKE.Sa ovim se mjere tradicija kultura i bogastvo a ne lopovlukom starletama i pljackaskim biznisom , ZIVELI …..

  7
  4
 3. Sve cestitke Katuricima koji na pismima u svojim kolekcijama imaju i poznate kapetane iz Kumbora.Takodje cestitke cijenjenom istoricaru profesoru Seferovicu.

  5
  2
 4. Poticem iz jedne od najstarijih obitelji u Herceg Novom,pa prvo upucujemo iskrene cestitke starim Bikeljima gospodi Lazaru Seferovicu i Tomu Katuricu koji su u Tampereu dostojno predstavljali nas grad i drzavu.
  Vama HGI POdi moram reci,ne brukajte se recenicom da je ovo veliki korak za covjecanstvo,(ako ovo ne lubardate)vec je ovo veliki kulturni korak za nas grad,Boku i njeno pomorstvo,i drzavu CG.

  8
  5
 5. Zaista moramo reci da je ovo znacajno evropsko kulturno priznanje za malo mkesto Kamenare istorijsko znacajno,jer koliko vidimo po nagradama Katurici imaju dvije kolekcije zlatom nagradjene i to svijetskim i evropskim.Usojesi paznje vrijedni,jer kolekcije pricaju o istoriji i pomorstvu Boke,a time i Crne Gore.Velicanstveno!!!Katuricu i Seferovicu zelimo dobro zdravlje i uspjeh u Brazilu na svijetskoj izlozbi.

  7
  2
 6. Svaka cast obitelji Katuric i prof.Seferovicu na evropskom takmicenju.Ovako se predstavlja svoj grad Herceg Novi i drzava Crna Gora.Iskrene cestitke.

  7
  3
 7. Najlepše čestitke poštovanom g-dinu Tomi Katuriću, Jelici i Đorđu. Sa nestrpljenjem sam očekivao ovu vijest. Čestitke upućujem i g-dinu Lazaru Seferoviću, za ideju, volju i snagu da zapiše “nešto” o našem dragom Tomi i njegovoj porodici. To će ostati trajno zapisano, jer obično se kaže “što se ne zapiše, istorijski posmatrano, kao da se nije ni desilo”. A o poštovanom Tomi i njegovoj porodici je imalo puno toga da se “zapiše”.

  9
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code