Početna Društvo TOP NA ŠKVERU ČEKA KRALJA TVRTKA

TOP NA ŠKVERU ČEKA KRALJA TVRTKA

0

skver top1U novskoj luci na Škveru počelo je pripremanje lokacije za postavljanje spomenika osnivaču Herceg Novog – kralju Tvrtku I Kotromaniću. Kip visok 5,6 m i težak 1500 kg trebalo bi da bude postavljen na ulazu u luku, do čuvenog topa, dugogodišnjeg simbola Škvera i Novog.
Top koji datira iz doba Austrougarske zaštitni je znak ovog dijela grada, ali “zub vremena”, blizina mora, vlaga, ostavili su traga na drvenom postumentu koji je – potpuno propao. Zato sada top u dijelovima i demontiran pruža ružnu sliku i upućuje na devastaciju i vandalizam, kao i nebrigu nadležnih. skver top2Kako je Radiju Jadran potvrdio savjetnik predsjednika Opštine, Vladimir Mračević, prilikom izlivanja postolja za spomenik kralju Tvrtku, utvrđeno je da je drvena masa koja “nosi” top trula i da joj je neophodna zamjena.
Iako nije želio da precizira koliko će koštati izrada novog postolja, Mračević misli da je riječ o maloj investiciji. Za ovaj posao angažovano je nekoliko lokalnih zanatlija.
“Drvena konstrukcija koja je bila “vezana” za top je potpuno trula i jednostavno mora doći do zamjene. Sa nekoliko zanatskih radionica u gradu dogovorili smo da ta drvena konstrukcija bude na isti način sklopljena kao i prethodna, kao i da kasnije bude vraćena na istu lokaciju” – naglašava Mračević.
Inače, prilikom rasklapanja konstrukcije zatečena je ogromna količinu vode u topu. S obzirom da je top težak između 2,5 – 3 tone, za njegovo ponovno postavljanje poslužiće, kaže Mračević, kran kojim će biti postavljen i spomenik kralju Tvrtku I.
Novi drveni postument je naručen, a od stolara zavisi za koliko će biti završen. Spomenik kralju Tvrtku bi trebalo da bude postavljen uoči 28. oktobra, Dana opštine, na ulazu u gradsku luku Škver.skver top3skver top4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code