TOPLOTNI TALAS I SJEVERNI VJETAR POGODUJU POŽARIMA !

TOPLOTNI TALAS I SJEVERNI VJETAR POGODUJU POŽARIMA !

85
0
Podijeli

pozar 4Nema opuštanja ni trena ovih vrelih dana za Vatrogasne jedinice u Boki i Budvi. Provjerili smo u Herceg Novom, Budvi, Perastu i Kotoru, gdje svi rukovodioci tvrde da je stanje bolje nego prethodnih godina, te da s obzirom na ovako visoke temperature i veliku opasnost od vatre, požarna situacija je stabilna i mirna. Manjih intervencija je bilo, skoro u svim primorskim opštinama, proteklih dana, no sve je za vrlo kratko vrijeme stavljeno pod kontrolu. Načelnik službe zaštite u Herceg Novom, Branko Mitrović, kaže da opasnost stalno vreba i da je njen maksimalni stepen upravo u ovom periodu. Potrebna je velika disciplina građana, budnost medija, kako bi se požari i preduprjedili ili ako do njih i dođe da što brže budu ugašeni.
– Moramo stalno zajedno da apelujemo na građane, da vode računa kako se ponašaju tokom ovih dana, da ne pale zeleni otpad, a da opuške ne bacaju iz automobila, jer sve je suvo i samo mala nepažnja je dovoljna da izaove nesagledive posljedice – ističe Mitrović.
U hercegnovskoj opštini bilo je nekoliko manjih intervencija proteklih dana, a ono na čemu su značajnije bili angažovani jeste požar u Lastvi iznad Sasovića, prije dva dana. Brzom intervencijom sa dva vatrogasna vozila i dvije ekipe vatrogasaca uspjeli su da požar stave pod kontrolu. Mitrović napominje da su redovna dežurstva u toku i na Borićima, kao i u Savinskoj dubravi, gdje su raspoređena 4 čuvara.
On ponavlja da je saradnja sa medijima od izuzetne važnost, kao i odgvornosti građana, da čim primjete bilo šta sumnjivo odmah jave.
– Od brzine kojom nam stigne dojava o mogućem požaru sve zavisi, zato svi moramo ovih dana do prve dugo iščekivane kiše, biti na oprezu – kazao je Mitrović.
U budvanskoj vatrogasnoj jedinici nisu imali ovih dana više poziva, ali jesu sinoć bili angažovani na gašenju požara na trafo stanici u Markoviće, zbog čega je Budva ostajala po nekoliko sati bez struje u tri navrata.
– Prije tri dana imali smo nešto veću intrvenciju u Petrovcu, ali nismo imali problema da taj požar koji je izbio u šumi i relativno brzo ugasimo – kažu nam u budvanskoj Vatrogasnoj jedinici.
Na području Perasta i Risna i zbog visokih temperatura, kao i zbog jačeg sjevernog vjetra postoji visok rizik od požara, kaže Krsto Žmukić, iz peraške dobrovoljne Vatrogasne jedinice.
– Ipak, situacija je za sada bezbjedna nema šumskih požara i nadamo se da će tako i ostaiti, samo se bojimo najave metorologa, koji od petka uz ovaj toplotni udar najavljuju i pojačan sjeverni vjetar – rekao je Žmukić.
Kotorski vatrogasci su za sada najaktivniji. Imaju dnevno po nekoliko manjih požara, ali nisu veći i efikasno se za sada bore sa njima.
Prije 5 dana bio je veći šumski požar u selu Lješevići, koji je gašen od 13 h do kasnih večernjh sati kad je i ugašen – kazao nam je komndir Vatrogasne jedinice u Kotoru, Maksim Mandić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code