Tora obustavila obustavu rada

Tora obustavila obustavu rada

5
Podijeli

Od kada je Tora u prošlu subotu (4. avgust) obustavila rad, svakodnevno sam prolaskom pjacom bacao pogled da li je sat konačno proradio. U četvrtak 9. avgusta sam prvo primijetio da kazaljke stoje drugačije, a potom i Miodraga-Gaba Golubina kako stoji kraj Tore i motira mi sa visine da dođem.

Konačno je uspio angažovati meštra od kacavide (odvijača) da otkloni kvar. Dok je meštar rabotao, popričali smo o novostima. Gabo se jadao da ga je cijeli Novi danima bombardovao pitanjima šta je sa Torom, zašto ne radi: od poznanika (uključujući i mene), do gradonačelnika. Potom mi je pričao i o problemima naplate radova na popravci sata Tore. Gabo to prvo plati iz svog džepa, pa potom obija vrata dok se nadje neka gradska služba voljna da plati trošak…

Picerija i restoran

U četvrtak 19:30h Tora je obustavila obustavu rada i Novljani mogu da odahnu. Svako ima mobilni telefon ili ručni časovnik, ali – Tora mora da radi! Tako nalaže tradicija još od vremena Turaka.

Usput, da li uopšte postoji antiki crtež kako je izgledala gradska Sahat kula u prvobitnom stanju iz vremena Osmanlija?

Meni to uopšte nije poznato. Ako ima, bilo bi lijepo da se objavi.

Đorđe Matković

5 Komentari

  1. Постоји рад аустирјског пуковника Карачаја (Fedor Karacsay) из прве половине 19.вијека, прије градње осмоугаоне куле у данашњем облику. Можда ја не видим добро, али на њему нема ни сата а камоли сахата. Новљани изгледа настављају своју традицију чувања погрешних имена за различите историјске локације у граду.

    https://www.alamy.com/english-herceg-novi-in-1837-srpski-herceg-novi-1837-godine-1837-fedor-karacsay-275-herceg-novi-1837-image187724547.html

    4
    1

Ostavite komentar

*

code