Početna Kultura Tradiciju klapskog pjevanja u Novom nastavlja festival “Skalinada”

Tradiciju klapskog pjevanja u Novom nastavlja festival “Skalinada”

2

Ljubitelji a kapelo muzike imaće priliku da ovog petka uveče, podno gradske Tore, uživaju slušajući devet mješovitih, muških i ženskih klapa na Drugom međunarodnom susreta klapa, “Skalinada”.

Susret klapa je revijalnog, a ne takmičarskog karaktera i cilj je obnavljanje tradicije klapskog pjevanja u Herceg Novom.

– Za razliku od prošlogodišnjeg festival je sveden isključivo na klapsko pjevanje, a kapelo. Imaćemo sedam crnogorskih klapa i dvije klape iz Hrvatske. To je klapa Kaše iz Dubrovnika, koja će imati petnaestominutni nastup i klapa Kontre iz Splita kao specijalni gosti koji će održati polučasovni koncert nakon, što se predstave sve klape. U ime grada domaćina, nastupiće klapa Kastel Nuovo, Maris iz Kotora, Bisernice Boke iz Kotora, Inkanto iz Kotora, Jadran iz Tivta, Harmonija iz Budve i Asa Voće iz Podgorice, kazala je predsjednica organizacionog odbora manifestacije Jovanka Veljović.

Za manifetsaciju je zahcaljujući TO i Opštini opredijeljeno 15.000 eura. Član organizacionog odbora, iskusni meštar klapa, koji je pjevao s čuvenim klapi Bokeljima, Starim kapetanom i bio osnivač klape Kastel Nuovo, Duško Milinović, kazao je da je ideja vodilja manifestacije, bila da se vrati kultura klapske pjesme. Ranije je to bila bogatu tradicija u Herceg Novom.

– Ideja je bila da klape nastupe na skalama ispod Tore, da se pozovu sve crnogorske klape uz maksimalan broj klapa iz Dalmacije. To nam je prošle godine uspjelo. Drago nam je, da nam se kao počasni predsjednik pridružio Lazar Seferović, istoričar umjetnosti i bard klapskog pjevanja u nas. Drugi međunarodni susret klapa, svakako da želimo da bude uspješniji od prošlogodišnjeg – kazao je Milinović otkrivši da će nastojati da iduće godine festival traje dva dana.

V.d. direktorki LTO, Ani Stanišić drago je što su prepoznali i podržali ovu manifestaciju, tim prije što Herceg Novi, kako je kazala, mora da ima ovakav festival.

– Nastojaćemo i ubuduće da pomažemo klapsko pjevanje kao tradicionalnu vokalnu muziku, a očekujem da manifestacija iskorači van granica Crne Gore – poručila je Stanišić.

“Skalinda” će na Trgu Nikole Đurkovića početi 28. jula u 21 čas.

2 Komentari

  1. Svaki trud i pokusaj ovih ljudi je za pohvalu, bore se za opstanak neceg sto je nase, bokesko, morsko, tradicionalno. Svako ljeto smo žrtve šunda, turbofolka, kolceta po šetalištu i ostalih vidova masovne kulture i Novom je dobrodoslo jedno ovakvo mediteransko osvježenje. Nedajmo da naša kultura vene i nestaje dok nam se neke druge, tudje, nameću, puštaju korjenje i šire. Klapa je tradicija Boke, a Novi je u Boki!

    14
    5
  2. Stanisicka misli da su otkrili festival klapa u Hn ako su im dali 15000. Ovakvi festivali postoje svuda dje ima i klapa samo u Novi nije postojao. To sto radite poslednje 2 godine su pokusaji festivala.

    11
    13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code