Tradicionalni poljoprivredni pejzaži nestaju urbanizacijom

Tradicionalni poljoprivredni pejzaži nestaju urbanizacijom

1
Podijeli

Vrijednost tradicionalnih poljoprivrednih pejzaža u Crnoj Gori nije dovoljno prepoznata, a njihov ubrzani gubitak dovodi do gubitka važnog dijela kulturne baštine, kao i održive poljoprivrede. Stoga će u Gornjoj Lastvi biti večeras prezentovan projekat “Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu – AGRISCAPE&ME” od 19.30 h.

Riječ je o projektu koji realizuju NVO – EXPEDITIO – Centar za održivi prostorni razvoj, Kulturno zavičajno udruženja NAPREDAK Gornja Lastva i Maslinarsko društvo „Boka“. Saradnik na projektu je Mreža za ruralni razvoj Crne Gore. Projekat je počeo u junu, trajaće godinu, a vrijednost projekta je oko 22 hiljade eura.

Picerija i restoran

Tradicionalni poljoprivredni pejzaž je nastao tokom istorije kroz različite poljoprivredne aktivnosti ljudi na određnom prostoru. Predstavlja značajan resurs određenog prostora, kazala je za naš radio Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio:

“Cilj projekta je da ukažemo da su ti poljoprivredni pejzaži veoma značajan dio ukupnog pejzaža kao i da bi ih na adekvatan način trebalo očuvati, obnoviti i upravljati njima u budućnosti. Treba ukazati na veoma loše trendove gdje se većina poljoprivrednih pejzaža posljednjih godina neprimjereno urbanizuje, čime gubimo važan resurs ovog prostora, kao i kvalitet ukupnog pejzaža”, pojasnila je Kapetanović.

U Crnoj Gori trenutno ne postoji katastar odnosno evidencija tradcionalnih poljoprivrednih pejzaža, pa će realizacijom ovog projekta nastojati da se uvežu svi institucionalni činioci, počev od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se sagledalo tačno stanje:

“U svim segmentima okruženja imamo djelove tog poljoprivrednog pejzaža, bilo da su to maslinjaci, vinogradi koji su nastajali na terasastim docima ili male uvale u poptuno stjenovitom i kraškom okruženju. Zato ćemo kroz ovaj projekat nastojati da sagledamo kako ga tretiraju kolege koje se bave poljoprivredom, zaštitom kulturne baštine i planeri. Jer je očigledno da ne postoji međusobna saradnja te da je potrebno niz aktivnosti kako bi se na adekvatan način pristupilo njhovoj obnovi”, smatra naša sagovornica.

Jedna od ključnih aktivnosti tokom projekta biće stvaranje platforme ključnih aktera kao i izrada preporuka za unaprjeđenje institucionalnog i zakonodavnog okvira. Biće angažovani eksperti koji će uraditi detaljnu analizu trenutnog stanja vezanog za zakone i tretiranje pejzaža, a zatim dati preporuke kako bi se sistem mogao unaprijediti:

“Imaćemo i neke konkretne pilot aktivnosti u Gornjoj Lastvi kao što je mapiranje poljoprivrednih pejzaža – gdje su bili, kako su se koristili i da se pokaže ono što sada golim okom nije vidljivo”, zaključila je ona.

Projekat AGRISCAPE&ME se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan”. Realizuje ga regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije (Institut za politiku životne sredine – IEP),  Makedonije (FLOROZON), Kosova (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Srbije.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code