TRAGOM JEDNE SLIKE – »VJENČANJE CRNE GORE SA MOREM«

TRAGOM JEDNE SLIKE – »VJENČANJE CRNE GORE SA MOREM«

241
0
Podijeli

Istorijsko veče “Tragom jedne slike – Vjenčanje Crne Gore sa morem” održaće se u kotorskoj palati “Grgurina”, u 21 h u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore i Matice crnogorske – ogranka Kotor.

Slikar Ivan Žmirić donio je iz Zadra gotovu sliku “Vjenčanje Crne Gore sa morem” na Cetinje 1881. godine, gdje su je na Dvoru vidjeli Knjaz i visoke zvanice, dok je za građane Cetinja bila izložena u „ondašnjoj velikoj gostionici”.
O slici, slikaru kao i o istoriji govoriće direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević, istoričarka umjetnosti Radojka Abramović i Vesna Vičević.
Na slici “Tragom jedne slike – Vjenčanje Crne Gore sa morem” je predstavljen svečano okićeni jedrenjak na kome se viore crnogorske zastave dok isplovljava iz Bara, sa mnoštvom svijeta na obali koji brod oduševljeno pozdravljaju. Na pramcu je markantna figura Knjaza Nikole u pozi sa podignutom desnom rukom u kojoj je prsten za bacanje u more. Pored njega sjedi knjeginja Milena sa prijestolonasljednikom Danilom.
Na samom pramcu, u sjedećem položaju, nagnuta preko ograde jedrenjaka je princeza Zorka. Ostale ličnosti na brodu su poznati crnogorski junaci Božo Petrović, Petar Vukotić, Mašo Vrbica, Ilija Plamenac, Peko Pavlović, Marko Miljanov i dr.
Po bočnoj strani broda vise vijenci cvijeća, na trakama trobojkama ispreplijetanim sa vijencem lovora ispisana su imena mjesta gdje su se vodile pobjedničke bitke, Vučji do, Nikšić, Fundina, Bar. Slikar je napravio dvije verzije iste slike različitim tehnikama.
Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu, koju je donosio na Cetinje, a koju Knjaz nažalost nije uspio otkupiti, čuvala se do 1922. godine u stanu slikara.
Druga verzija na papiru zalijepljenom na platnu rađena u žutosmeđem krejonu, čuva se u Pomorskom muzeju u Kotoru.
U muzičkom dijelu nastupiće Milica Lalošević (sopran), Dejan Krivokapić (klavir) i klapa “Bisernice Boke” iz Kotora.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code