Transnacionalni umjetnički, kulturni i politički festival TransEuropa i u Herceg Novom

Transnacionalni umjetnički, kulturni i politički festival TransEuropa i u Herceg Novom

1
Podijeli

Događaj pod nazivom “Why Waitin’?”, koji u okviru decentralizovanog programa otvaranja festivala TransEuropa 2017, organuzuju NVO Urban Nova i NVO Omladinski kulturni centar, održaće se u sjutra u maloj sali Doma Omladine u 19 časova.

TransEuropa je transnacionalni umjetnički, kulturni i politički festival u organizaciji European Alternatives od 2007. U posljednjih deset godina, TransEuropa je privukao hiljade prisutnih i aktivnih učesnika, kroz decentralizovanu strukturu događaja visokog profila u više od deset evropskih gradova koji se dešavaju u istom trenutku.

Picerija i restoran

Za izdanje 2017. godine, koje nosi naziv: “Konvergentni prostori”, glavni grad je Madrid, a pored Herceg Novog, programi će se održati i u: Mariboru, Mesini, Turku, Gentu, Valensiji, Beogradu, Amsterdamu, Londonu…

Glavni ciljevi festivala TransEuropa su: pružiti inovativan, transnacionalni i otvoreni format kulturne i političke rasprave, podsticanje razmjene, saradnje i međusobne podrške između učesnika i služiti kao mjesto konvergencije za političke, umjetničke i civilne inicijative.

Cilj programa u Herceg Novom je predstavljanje projekata “Moramo li ga čekat’?” i “Za Novi gradski HUB” kao primjere lokalnih inicijativa “odozdo”, koje se temelje na saradnji i umrežavanju, a kojim je moguće stvarati samoupravne sisteme presudne u  zadovoljavanju važnih potreba građanstva.

Realizaciju projekta “Za Novi gradski HUB” finansirao je Fond za aktivno građanstvo-FAKT, a program “De Facto Active” finansira Evropska Unija, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, kroz program IPA 2014 Instrument za civilno društvo.

Treba napomenuti i to da je organizacija Europan Alternatives osnovala mrežu tzv. Habova, koju čine prostori namenjeni za kulturno-umjetničke i aktivističke programe u Njemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Srbiji i Albaniji.

Tokom prethodne godine, udružene snage aktera i organizacija nezavisne kulturne scene, uspješnom realizacijom različitih programa od “12h Re:Hub”, preko različitih festivala, okruglih stolova i radionica, uvjerile su javnost i donosioce odluka da je u Herceg Novom ovakav prostor preko potreban.

Više informacija o festivalu TransEuropa2017 i decentralizovanim događajima nalaze se na linkovima www.transeuropafestival.eu/transeuropa-open/ i www.facebook.com/WHY-Waitin-1898122193782268/ ,  kao i na Facebook stranicama NVO Urban Nova i NVO Omladinski kulturnu centar.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code