Početna Društvo Traži se izvođač za rekonstrukciju Zadužbine Duković

Traži se izvođač za rekonstrukciju Zadužbine Duković

6

Opštinski Sekretarijat za urbanizam i građevinarstvo izdao je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojećeg objekta Zadužbine Duković u Risanskoj ulici i raspisan je  tender za najpovoljnijeg izvođača radova, saznaje Radio Jadran.

images_slike_gradovi_hn_objekti_zaduzbina_dukovicTender će biti otvoren do Nove godine, a kako nam je potvrdila predsjednica UO Fondacije Duković, Mirjana Radojičić, do sada je interesovanje iskazalo 5-6 firmi iz Herceg Novog, koje su otkupile tendersku dokumentaciju.

Ona se nada da bi sanacija stare zadužbine mogla da krene već u januaru, mada u ovom trenutku nije mogla precizirati šta će se najprije raditi, kao ni koliko će novca tačno biti neophodno.

Dio novca na računu Fondacije već postoji, a dio bi trebalo obezbijediti od studenata koji su finansirani novcem Fondacije po testamentu Lize Lombardić. Oni su u obavezi da novac nakon studija vrate.

Podsjetićemo da je projekat rekonstrukcije gotov, a na sjednici lokalnog parlamenta u maju, Zadužbina je oslobođena plaćanja naknade za građevinsku dozvolu.

Stara zadužbina Duković, u Risanskoj 2, trebalo bi rekonstrukcijom da dobije polivalentnu namjenu, što je, prema riječima Mirjane Radojičić, dogovoreno sa Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog još prije 7-8 godina, kao i arhitektama i Upravnim odborom Fondacije. Tako bi se od Zadužbine prihodovao novac i školovala djeca.

Kuća u kojoj se nalazi Zadužbina Duković sagrađena je u drugoj polovini XIX vijeka, 1888. godine. Pripadala je Velimiru Lombardiću i njegovoj supruzi Elizi, rođenoj Duković. Nakon smrti Velimira Lombardića, 1907. godine, njegova supruga Eliza nasljeđuje kuću i testamentom sačinjenim u Firenci osniva Zadužbinu, dajući joj ime pokojnog oca Aleksandra Dukovića.

Radi školovanja mladih talenata iz Herceg Novog Eliza Lombardić ostavila je Zadužbini cijelo svoje imanje, uključujući: 4 kuće na Toploj sa vrtovima od 45.000 m2, kao i suvlasničke djelove u dvije stare palate Dukovića u Trstu.

Od svega, danas je ostala samo jedna kuća i dio posjeda. Ostale kuće su srušene i na njihovom mjestu sagrađene stambene zgrade.

6 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code