TREĆA NOĆ 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA

TREĆA NOĆ 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA

140
0
Podijeli

odumiranjeFilmom mladog novosadskog reditelja Miloša Pušića, ”Odumiranje”, kome je ovo drugi film u karijeri, večeras na Kanli kuli nastavlja se prikazivanje ostvarenja u zvaničnoj konkurenciji na 27. Montenegro film festivalu.
Film je nastao po istomenom pozorišnom komadu Dušana Spasojevića koji je duže igran na pozornici beogradskog Ateljea 212. Glavne uloge povjerene su Branislavu Trifunoviću, koji je i producent, Dari Džokić, Borisu Isakoviću, Novaku Bilbiji, Jasni Đuričić, Emiru Hadžihafisbegoviću, Milici Janevskoj i Nikoli Iliću. Film je većim djelom sniman na Zlatiboru, donekle u Užicu, a na kraju je manji dio snimljen u Švajcarskoj. ”Odumiranje” je premijerno prikazano prije mjesec na prestižnom festivalu u Karlovim Varima, a bavi se bolnom temom gašenja srpskih sela. Poslije nekoliko mučnih godina života u Beogradu, Janko se vraća u svoje zabito i, ljudima opustjelo, planinsko selo sa namjerom da proda zemlju i ode u Švajcarsku, vjerujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mjesto pod suncem.
Njegova usamljena majka Milica koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj najmjeri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te najmere odustane.
Drugi film je ”Tango Abrazos”, slovenačkog reditelja Metoda Peveca, govori o životu dva para koji se mijenja kada se upišu u plesnu školu za tango – ples koji simbolizuje strast i želju. Tjaša i Lena uspijevaju da uvjere svoje partnere da prisustvuju časovima plesa, ali iako se isprva čini da su parovi srećni, stvari uskoro postaju komplikovane, jer prvo muškarci, a zatim i njihove prijateljice počinju da otkrivaju osjećanja za koja su mislili da su ih odavno napustila.
Program dokumentarnih filmova na Belavisiti nastavlja se prikazivanjem devet filmova pod nazivom, ”Poso,kuća…” među kojima je i jedan crnogorski ”Slani život”, ali van konkurencije.
Selekcija studenskih filmova za večeras priprema tri ostvarenja iz Makedonije ”DUŠAN” Ilije Cvetkovskog i dva iz Hrvatske ”SNIG” Josipa Žuvana i ”PUN KUFER” Tomislava Jelinčića.
Moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom „Borgman” holandskog reditelja Aleksa van Varmerdama, kome je žiri Međunarodni Festivala evropskog filma Palić 2013, dodjelio priznanje za najbolji film, biće prikazan od 21 čas na tvrđavi Forte mare.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code