Početna Društvo Treća radionica za mlade: Mladi iz Bijele upoznati sa aktivnostima

Treća radionica za mlade: Mladi iz Bijele upoznati sa aktivnostima

0

U organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, proteklog vikenda je, u Domu kulture u Bijeloj, održana još jedna radionica na kojoj je predstavljena Strategija za mlade opštine Herceg Novi.

Kako je saopšteno iz lokalne uprave, radionici pod nazivom „Mladi Herceg Novog – zajedno“, prisustvovalo je četrnaestoro mladih koji su aktivno diskutovali o tome šta ih sprječava da ostvare svoje želje i planove u našem gradu, kao i sadržajima ili programima koji im nedostaju.

Tom prilikom je predstavljen kratak istorijat omladinske politike u Crnoj Gori, osnovne smjernice aktuelne politike za mlade na državnom nivou, Zakon o mladima, dobrobiti omladinskog rada, kao i osnovne preporuke EU vezano za politiku za mlade. Promovisana je i gradska omladinska politika koja po prvi put i formalno predstavlja mjere koje će Opština preduzeti za ovu populaciju starosti 15-30 godina u naredne četiri godine, a takođe i aktivnosti koje su predviđene akcionim planom za ovu kalendarsku godinu.

Mladi  iz Bijele kao razloge koji ih onemogućavaju da se u potpunosti ostvare, navode: blisku okolinu koja nije podržavajuća i koja često donosi odluke koje jesu opšte prihvaćene, ali ipak nisu dobre za njih lično; sopstvenu nesigurnost i strah od neuspjele inicijative; nedostatak motivacije sa bilo kog nivoa; nezadovoljstvo sopstvenim životom i negativne misli; život u virtuelnom svijetu za koji se smatra da će ih bolje razumjeti; negativan uticaj rijaliti programa i mas medija uopšte; nezainteresovanost okruženja da preduzima promjene i želja da se sve dobije na gotovo; loše društvo; politika i zanemarivanje od strane društva; sklonost prigovaranju, ogovaranju i gubljenju dragocjenog vremena na živote drugih ljudi.

Mladi takođe prepoznaju i programe ili sadržaje koji bi im pomogli da kvalitetnije žive i na taj način stiču potrebno samopouzdanje. Oni tako, pored prijedloga da se organizuje veći broj sportskih i kulturno-zabavnih sadržaja, navode i potrebu da se u prostoru namjenjenom mladima okupljaju kako bi razgovarali o njihovim životnim problemima i sticali tzv.socijalne vještine: kvalitetnije samopouzdanje, pravila dobre komunikacije, potrebu da definišu životne vrijednosti, poštuju osjećanja i stavove drugih ljudi, mirno razrješavaju sporne situacije, budu humaniji i pomognu onima kojima je pomoć potrebna i dr.

Radionica je održana u prostoru koji je u prizemlju Centra za kulturu opremljen za razne sadržaje, i u kome su, zahvaljujući Mjesnoj zajednici Bijela i NVO Kulturna mreža Bijela, zaživjele novinarska, likovna, glumačka i muzička sekcija, kao i biblioteka, pa pozivaju sve zainteresovane mlade ljude da dođu i aktivno se uključe kako u rad postojećih programa, tako i kreiranje budućih, koje budu sami predložili.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code