Početna Eco Treća uginula morska kornjača u zalivu Boke ovog septembra

Treća uginula morska kornjača u zalivu Boke ovog septembra

7

Mještani Orahovca prijavili su Institutu za bilogiju mora da se na obali nalazi leš morske kornjače. Iz Instituta su u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i nadležnim veterinarom Nikolom Trus izašli na teren po tom pozivu.

-Leš morske kornjače je nađen nasukan na obalu ispod šanka “Grota”. Nakon veterinarskog pregleda leša, zaključeno je da je jedinka najvjerovatnije stradala usljed sudara sa gliserom ili skuterom. Jer, na vratu je uočena fizička povreda koja je dovela do uginuća – navode iz kotorskog Instituta.

Oni dodaju da je leš kornjače ženskog pola, dužine oklopa 80 cm, starosti oko 25 godina. Na osnovu fotografija prethodnih slučajeva uginulih morskih kornjača tokom septembra smatraju da je ovo isti leš koji je fotografisan u vodama ispred Prčanja 21.septembra i da su ga struje donijele na obalu u Orahovac.

Leš kornjače ukloniće Komunalno preduzeće Kotor.

Zabrinjava što je je ovo treći slučaj uginuća morskih kornjača tokom septembra u Bokokotorskom zalivu:

– Prva je evidentirana u Prčanju 11. septembra. Pošto je bila u fazi raspadanja, nije bilo moguće utvrditi uzrok uginuća. Druga je evidentirana u tjesnacu Kumbor narednog dana, 12. septembra vidnim oštećenjima na oklopu. Treća kornjača (ujedno ista koja je nađena nasukana na obali u Orahovcu danas) je primarno evidentirana da pluta u akvatorijumu Prčanja 21. septembra- navode iz Institiuta.

Sve uginule jedinke pripadaju vrsti Glavate kornjače (Caretta caretta) koje nisu nikakva neuobičajena pojava u zalivu, niti u teritorijalnim vodama Crne Gore.

– U našim vodama se morske kornjače hrane i u suštini im je naša obala usputna stanica na putu ka sjevernom Jadranu. Glavna prijetnja morskim kornjačama u Bokokotorskom zalivu su skuteri i gliseri, pa apelujemo na građane koji upravljaju ovim vozilima da prilagode brzinu kretanja i obrate pažnju na površinu vode gdje kornjače izlaze da bi udahnule vazduh- upozoravaju I apeluju iz Instituta za biologiju mora.

Zahvalni su svim građanima koji ih informišu o ovakvim događajima.

7 Komentari

  1. Treba zabraniti divljanje napumpanim vozacima glisera i skutera po zalivu,neka to rade na otvoreno more.brzinu plovila po zalivu strogo kontrolisati. Puno su ugrozeni plivaci i zivotinje od njih.skuterima na 5 6 metara od plivaca izbacuju vjestacki adrenalin.

  2. Da momci koi upravljaju gliserima iz kotora za plavu špilju ne vode računa o plovilima koja ribaju ne znaju da zaobidju barku sa djecom i da se odmaknu nego pun gas i nema brige oni žure i imaju turu … pun gas momci i neka vam je Bog u pomoć …

  3. A šta bi sa onim junakom koji je prije koju godinu u Boki podvodnom puškom ubio morsku kornjaču “braneći jednu turistkinju da je ona ne ujede”? Je li dobio kakav visoki orden za iskazanu hrabrost?

    24
  4. Nazalost gliseri koji voze goste sa kruzera nekontrolisano i punim gasom voze kroz zaliv gdje je zakonsko ogranicenje 10 milja! Bahatost ljudske vrste uvijek su skupo placale zivotinjske vrste ni krive ni duzne

    42
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code