Trećeg dana Filmskog festivala, uz “Ljepotu poroka” Živka Nikolića, “Sažaljenje” i “Rudar”...

Trećeg dana Filmskog festivala, uz “Ljepotu poroka” Živka Nikolića, “Sažaljenje” i “Rudar” na Kanli kuli

0
Podijeli

Specijalna projekcija restaurisane verzije filma Živka Nikolića ”Ljepota poroka”, u okviru trećeg dana 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala biće upriličena večeras u 19 časova u Dvorani Park.

Crnogorska premijera grčko-poljskog filma “Sažaljenje” reditelja Babisa Makridisa, koji je i gost festivala, biće održana u 21h na Kanli kuli, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.

Picerija i restoran

Scenario: Efthymis Filippou, Babis Makridis
Producenti: Christos V. Konstantakopoulos, Amanda Livanou, Beata Rzezniczek, Klauida Smieja
Direktor fotografije: Konstantinos Koukoulios
Montaža: Yannis Chalkiadakis
Kostimografija: Dimitris Papathomas
Uloge: Yumis Drakopulos, Evi Saoulidon, Nota Tserniafshi, Manis papadimitrou

Sinopsis: Ovo je priča o čovjeku koji se osjeća srećnim jedino dok je nesrećan, čovjeku koji je zavisan od tuge, koji ima takvu potrebu za sažaljenjem da je u stanju da uradi što god samo da ga izvuče iz ostalih. Ovo je život čovjeka u svijetu nedovoljno surovim za njega.

O reditelju:
Babis Makridis je rođen u Grčkoj 1970. godine. Studirao je filmsku režiju u školi filma Stavrakos u Atini. Njegov kratki film Posljednji fakir (2005) osvojio je dramsku nagradu za ,,Novu nadu’’ na Psarokokalo međunarodnom festivalu kratkog filma u Atini, a 2010. godine Raindance festival je imenovao Makridisa kao jednog od ,,10 grčkih filmskih reditelja za pogledati’’. “L” je Makridisov prvi igrani film.

U 22:40, takođe na Kanli kuli, biće održana još jedna crnogorska premijera, slovenačkog filma “Rudar” Hanne Slak.
Produkcija: Nukleus Film Slovenia, Volte
Režija: Hanna Antonina Wojcik Slak
Scenario: Hanna Antonina Wojcik Slak
Direktor fotografije: Matthias Pilz
Montaža: Vladimir Gojun
Producenti: Sinisa Juricic, Miha Knific
Kostimografija: Tina Bonca
Uloge: Boris Cavazza, Jure Henigman, Leon Lučev, Tin Marn, Marina Redžepović

Sinopsis: Godina 2009., Slovenija, Evropska unija. Već 30 godina, rudar Alija je jedan od brojnih bosanskih radnika imigranata. Uslijed krize, rudari počinju da gube poslove. Alija je poslat da pregleda napušteni rudnik. Njegov zadatak je da brzo utvrdi da je rudnik prazan… Međutim, u rudniku Alija pronalazi skrivene dokaze pogubljenja izvršenih nakon Drugog svjetskog rata. Rečeno mu je da prekine sa istraživanjem i da prijavi da je rudnik prazan. On odlučuje da nastavi, iako time rizikuje da izgubi svoj posao. Alija otkriva hiljade pogubljenih ljudi i o tome obavještava policiju.

O reditelju:
Hana Antonina Vojcik Slak je scenaristkinja i rediteljka, poznata po filmovima – Blind Spot (2002), The Miner (2017) i Teah (2007).

Forte Mare: “Krivica” i “U ratu”
Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma “Krivica” Gustava Mulera, a nakon toga u 22:30 biće prikazan film “U ratu” Stefani Brize.

Trg Mića Pavlovića: Šest dokumentarnih filmova

U Starom gradu, na Trgu Mića Pavlovića od 21 sat, u okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, biće prikazani filmovi: “U traganju za Denijem” Dénija Pitsaeva,”Posljednja trka”, Igora Kosenka, Cypriena Clément-Delmasa, “Beskrajna Galateja” Julije Maure, Mariangele Pluchino, Ambre Reijnen, Marije Chatzi i Fatime Flores Rojas, “U okviru” Iona Gnatiuca i Artyoma Zavadovskog, “El Hara” Margauxe Fitoussije i Mo Scarpelli I “Bijeli slon” Shuruqa Harba.

Kuća Iva Andrića: Četiri studentska filma

U Dvorištu kuće Nobelovca Iva Andrića, na Toploj, od 21 sat biće prikazani filmovi “Život traje tri dana” Katarine Koljević, “Naopako” Filipa Zadroa, “Lijana” Ivana Đurovića i “Iz krajnosti u krajnost” Filipa Đorđevića.

Dvorana Park: Reprize

U Dvorani Park u 14 sati biće repriza filma “Srećni Lazaro” Alisa Rohrwachea, koji je otvorio festival, a u 17 sati filma “Hladni rat” Pavela Palikovskog.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code