Početna Sport Treći Orjenski đir s najjačom konkurencijom: 100 trail trkača svih republika bivše...

Treći Orjenski đir s najjačom konkurencijom: 100 trail trkača svih republika bivše SFRJ

0

Planinska trka pod nazivom “Orjenski đir”, u organizaciji NVO Orjen Outdoor i AK Niskogorci, pod pokroviteljstvom TO Herceg Novi i kompanije Lazure marina&hotels, održaće se sjutra na Orjenu. Ovogodišnje, treće izdanje ovog trail takmičenja, imaće dvije trke: veliki i mali đir.

Veliki đir je trka na distanci dugoj 28km sa 1900m uspona, a obuhvata najvisočiji vrh Orjena, Veliki Kabao 1894mnv i najljepši vrh, Subru 1679mnv. Mali đir je kraća distanca od 15km i oko 1000m uspona.

Prijave su završene 28. septembra, a prijavljeno je tačno 100 takmičara, prvi put iz svih republika bivše SFR Jugoslavije, kao i iz Rusije, Italije, Grčke, što čini najjaču konkurenciju do sada, kazao je za Radio Jadran, Saša Kulinović iz NVO Orjen Outdoor.

Organizatori su obezbijedili vrijedne nagrade za najbrže trkače, kao i okrepu za sve učesnike.

– Prva nagrada za veliki đir je 100 eura, druga je 50, treća 30. Nagrade su obezbijedili generalni pokrovitelj TO Herceg Novi i sponzor Lazure marina&hotels, a manifestaciju su pomogle sve strukture lokane uprave, Služba zaštite i spasavanja i Granična policija MUP-a Crne Gore posebno – kazao je Kulinović.

Za učešće u velikom điru obavezno je sa sobom imati mobilni telefon, set za prvu pomoć koji čine minimum dvije gaze, dva zavoja i flasteri, zatim čeona lampa, astrofolija, vodootporna jakna sa kapuljačom, spremnik za vodu ili boce minimalne zapremine od 1 litra, zviždaljka i odgovarajuća obuća.

Za mali đir neophodno je sa sobom imati mobilni telefon, set za prvu pomoć, astrofoliju, spremnik za vodu ili boce minimalne zapremine od pola litra, zviždaljku i odgovarajuću obuću.

Svi učesnici prijavom za učešće saglasni su da na trku dolaze i učestvuju isključivo na sopstvenu odgovornost, a pri preuzimanju startnog broja potpisaće i izjavu.

Kulinović je kazao da se nada dobrim vremenskim uslovima, kako bi se takmičenje održalo, ali u slučaju nevremena, trka će se odložili ili pretrasirati.

– Sve prognoze pokazuju da sjutra u 8 staje kiša na Vrbanju, tako da još uvijek nema nikakvih promjena. Ako bude bilo grmljavine imamo soluciju pretrasiranja jednog dijela staze, da se ne izlazi na Veliki Kabao, ali mislimo da do toga neće doći – uvjeren je Kulinović.

U svakom slučaju, organizatori zadržavaju pravo izmjena u trasama i promjene datuma održavanja takmičenja.

Podejla startnih paketa u konobi “Gušti” na Vrbanju počeće danas u 17 do večernjih časova, kao i sjutra pola sata prije starta trke.

Inače, trka Orjenski đir uvrštena je ove  godine u kalendar najveće svjetske trail organizacije ITRA Internacional Trailrunning Association (Međunarodna trail asocijacija), koja će Orjenski đir bodovati sa 2 ITRA boda.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code