Početna Društvo Treću dozu vakcine u Crnoj Gori primilo više od 600 građana

Treću dozu vakcine u Crnoj Gori primilo više od 600 građana

1

U Crnoj Gori su za samo tri dana trećom dozom protiv korona virusa vakcinisane čak 663 osobe, dok su od avgusta dodatnu dozu primile 84 koje pripadaju ranjivim kategorijama, kazali su Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje, prenosi MINA.

Ti pacijenti, oslabljenog imunog sistema treću buster dozu mogu da prime dva mjeseca nakon revakcinacije, ukoliko analiza na antitijela pokaže nezadovoljavajući serološki odgovor.

Ostali građani, koji žele da prime buster dozu, to mogu da učine ukoliko je prošlo pet mjeseci od imunizacije.

Preporuke za opštu populaciju donešene su 2. oktobra, a podaci o broju vakcinisanih su od 5. oktobra, što pokazuje da građani “shvataju važnost primanja dodatne doze vakcine i postupaju po preporukama stručnih tijela u našoj državi”.

Preporuka za treću dozu za najosjetljivije kategorije stanovništva koji najmanje dva mjeseca nakon druge doze nijesu razvili antitjela donijeta je 10. avgusta, a do sada je po preporuci ljekara analiza uzoraka urađena kod 167 osoba koje imaju veći rizik od teških formi korona virusa.

“Preporuka Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG-a) je da se analiza antitijela u ovim slučajevima radi u referentnoj laboratoriji, a to je laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje”, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Na pitanje zašto se ne priznaje nalaz uzorka urađen u privatnim laboratorijama, iz Instituta su kazali da se ta analiza radi uz uput ljekara iz javnozdravstvenih ustanova čime se omogućava da se radi u istoj laboratoriji i istom dijagnostičkom metodom.

“To daje mogućnost za buduće praćenje ovih lica koja će uvijek biti prioritet za vakcinaciju”, rekli su iz Instituta za javno zdravlje.

1 komentar

  1. Ljudi odazovite se pameti. U Srbiji je juče umrla trudna žena koja je bila zaražena koronom. Ne smijemo dozvoliti da se tako nešto užasno kod nas u Crnoj Gori dogodi. Maska na lice i distanca u zatvorenim objektima. To je sve što se traži od nas. Trebamo čuvati naše živote i živote naših najmilijih. Pamet u glavu. Inače će nam opet uvesti policijski čas. Pa vi vidite šta vam se više sviđa!!!

    8
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code