Trening o osnaživanju RE populacije izradom lokalnih akcionih planova

Trening o osnaživanju RE populacije izradom lokalnih akcionih planova

1
Podijeli

U sklopu programa ROMACTED – Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou, koji u Crnoj Gori sprovode Programska kancelarija Savjeta Evrope i NVO Mladi Romi, u Petrovcu je organizovan dvodnevni trening o izradi Lokalnih akcionih planova (LAP) za integraciju Roma i Egipćana za opštine Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

Trening je okupio predstavnike/ce RE zajednice i predstavnike/ce  lokalnih institucija tri opštine.

Picerija i restoran

Opština Bar će prvi put uraditi Lokalni akcioni plan, dok će Herceg Novi i Ulcinj uraditi nove, saopštavaju iz NVO Mladi Romi.

– Dva eksperta, koje je angažovao Savjet Evrope, predstavili su korake pri izradi LAP-a, kao i na koji način pratiti sprovođenje i budžetiranje dokumenta. Nakon treninga, eksperti će nastaviti da pružaju podršku opštinama da finalizuju LAP-ove – kaže se u saopštenju.

Paralelno sa tim drugi eksperti ROMACTED-a radiće sa opštinama na identifikovanju mogućnosti finansiranja LAP-ova, preporukama vezanim za pružanje boljih servisa Romima i Egipćanima, identifikovanja potreba RE zajednice, kao i potreba lokalnih samouprava za poboljšanje kapaciteta za njihovu bolju integraciju. Isti ovakav trening biće organizovan za opštine Berane, Bijelo Polje i Nikšić 18. i 19. marta, navode iz ove NVO.

Učesnici treninga imali su priliku da nauče korake u procesu strateškog planiranja, zatim na koji način definisati viziju, problemska područja kao i na koji način predvidjeti budžetska sredstva za sprovođenje mjera predviđenih LAP-om. Učesnici su aktivno radili na izradi nacrta, a vrijedne sugestije za bolju izradu su pružili predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čelu sa načelnicom Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Tatjanom Anđelić, kao i sekretarkom za mlade, sport i socijalno staranje opštine Tivat, Darkom Ognjanović.

Regionalni program ROMACTED predstavlja zajednički program Evropske unije (DG NEAR) i Savjeta Evrope, koji se sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana i u Turskoj u više od 60 opština, a u Crnoj Gori u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom, Tivtu, Baru i Ulcinju. Sprovodi ga Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici uz podršku NVO Mladi Romi

Program ROMACTED je zvanično pokrenut 17. jula 2018. kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između predstavnika Savjeta Evrope, predstavnika osam opština i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i trajaće do aprila 2020. godine.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code