Početna Ekonomija Tretirano 20 hiljada tona grita, brod za Španiju kreće u ponedjeljak

Tretirano 20 hiljada tona grita, brod za Španiju kreće u ponedjeljak

3

Tokom popodneva  u bijelskom Brodogradilištu počeo je utovar 40 hiljada tona grita, koje će turski brod Muzzafer Bey, koji plovi pod panamskom zastavom, prevesti u Španiju.

Francuska kompanija Valgo je do sada u Brodogradilištu istretirala i očistila više od 21 hiljadu tona grita, od čega će oko 5 hiljada biti prevezeno u prvoj turi. Iz kompanije očekuju da utovar bude završen u nedjelju.

Prema riječima direktora Valga za Jugoistočnu Evropu, Antonia Passarellia utovar je bio najavljen za kraj januara, ali početak procesa je odložen iz sigurnosnih razloga.

– Željeli smo prije svega da montiramo svu opremu, specijalno namijenjenu za utovar grita, jer ovo nije komercijalna luka, već luka koju ćemo iskoristiti samo za utovar ovog materijala – objašnjava on.

Passarelli je istakao da je turski brod zapravo testni, jer će kompanija na osnovu rezultata njegovog utovara i prevoza do Španije organozovati ostatak operacije.

– Nakon ovog doći će brodovi veće nosivosti. Oni će prevoziti čitavu količinu grita na najbezbjedniji način, što je nama i cilj. Filozofija Valga je da je sigurnost na prvom mjestu – tvrdi Passarelli.

Početak utovara grita, koji je u rasutom stanju nije mogao početi dok nije došao kamion DVD Bijela koji je prskao grit, da se ne bi podizala prašina. Pored toga oko broda i same mašine za utovar postavljene su zaštitne folije, kako se grit ne bi rasipao u more.

Otpada od pjeskarenja brodova je prvo bio skladišten u velikim vrećama u veoma lošem stanju. Zaposleni na remedijaciji tla svaku vreću su raspakivali i prosijavali sadržaj, nakon čega je prosijani grit ulazio u separator, gdje su traženi i mali azbestni djelovi, koji su veoma opasni, odnosno otrovni.

Zbog toga je, kako je kazao Passarelli, važno da se cijela opreacija odvija po visokim standardima kompanije. To je i razlog zašto se sve odvijalo sporo.

Separacijom je u količini od preko 20 hiljada tona grita pronađeno oko 40kg azbesta, što kako se čulo na terenu, nije velika količina, ali je svakako opasna, jer tolerancija u EU je 0 kg ove otrovne materije.

Iz kompanje najavljuju 20 brodova koji će prevoziti sav grit, a planiraju 3 tokom jednog mjeseca. Nakon Muzzafer Beya naredni brod očekuje se za 10-ak dana.

Grit se u Španiji lageruje na deponiji specijalno namjenjenoj i opremljenoj za ovakve vrste materijala, a riječ je o starim napuštenim rudnicima.

Brod “Muzzafer Bey” dugačak je 101 metar, širok 15 i ima nosivost 5 hiljada tona.

U Brodogradilištu se nalazi oko 140 hiljada tona opasnog i neopasnog grita. U Španiju, odnosno Sevilju biće prevezeno 40 hiljada.

Narednih dana očekuje se da iz Bijele bude izvezeno i oko 6000 tona neopasnog grita transportovanog iz bivšeg tivatskog Arsenala.

3 Komentari

 1. Sto je sa ostalih 70.000 tona koja ostaju.Koliko je proces utovara stetan za okolne stanovnike u neposrednoj blizinu.Je li ih trebalo evakuisat dok traje utovar.

  15
  7
  • Nije ostalo 70.000 tona već mnogo manje. Naime ove dvije jake marčane bure su oduvale veliku količinu grita, ali ne samo grita već i dijelove raspalih vreća. Zbog toga se kasni jer u ovoj “renomiranoj” francuskoj kompaniji očekuju još koju buru tokom marta i aprila a to je direktan profit, manje grita manje brodova a kredit dobijen na bazi 120.000 tona ili više. A više je makar za onih 6000 kubnih metara iz Tivta (zašto nije dato u tonama) koji se navodno prevoze posebnim brodom.

   7
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code