Početna Kultura Trg od knjige 2016: Belavistu osvajaju knjige, pisci, izdavači, glumci…

Trg od knjige 2016: Belavistu osvajaju knjige, pisci, izdavači, glumci…

4

trg od knjige belavistaBesjedom poznate srpske književnice i rediteljke, Vide Ognjenović večeras će u Herceg Novom, na Belavisti, biti otvoren 14. Međunarodni sajam Trg od knjige. Učesnike i posjetioce pozdraviće predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, prof. dr Zorica Bečanović Nikolić, sa Filološkog fakulteta u Beogradu prirediće predavanje Šta je Šekspir nama, ili mi njemu?, povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira. Nakon toga će glumac i reditelj, Irfan Mensur, koga je iz Srajeva ljubav prema glumi odvela u Beograd, izvesti svoju monodramu.

– Slogan ovogodišnjeg Sajma je misao argentinskog nobelovca Horhe Luis Borhesa: “Neka se drugi hvale knjigama koje su napisali. Ja se hvalim knjigama koje sam pročitao”. Vjerujemo da će ovaj slogan na najbolji način podsjetiti posjetioce na značaj koji knjiga i čitanje imaju u životu čovjeka – saopšteno je iz Gradske biblioteke, koji najavljuju da će  po „utvrđenoj koncepciji Trga od knjige”, publici biti predstavljeni aktuelni naslovi lijepe književnosti i nauke, književnost za djecu i djela sa zavičajnom tematikom“.

Picerija i restoran

Dio programa su i pozorišne predstave za djecu i odrasle ali poetsko-muzički program. U dnevnom terminu zainteresovani izdavači imaće priliku da javnost upoznaju sa svojom aktuelnom izdavačkom produkcijom, kazali su organizatori.

Na Sajmu će nova izdanja, u okviru prodajno-izložbenog dijela, predstaviti više od 40 izdavača iz zemlje i regiona. Autori i izdavači iz Boke Kotorske, kao i prethodnih godina, imaće mogućnost da izlože i prodaju svoja izdanja na štandu “Bokeljsko izdavaštvo”.

O piscima i knjigama govoriće: Blagota Eraković, mr Vlatko Simunović, Petar Živadinović, Jelena Stakić, Nenad Šaponja, mr Đorđe Malavrazić, Jelena Đonović, prof. dr Siniša Jelušić, Marijan Miljić, Vitka Vujnović, Gojko Božović, Ivanka Jelić, dr Vasilj Jovović, dr Dragoljub Kojičić, dr Zoran Živković i Nikola Malović. Gostovaće i  pisac iz Portugala, Rui Zink, autor romana “Ugrađivanje straha”.

U muzičkom intermecu klasične muzike učestvuju mladi muzičari iz Herceg-Novog, Nikšića i Kotora, a jedno veče Sajma, tradicionalno je posvećeno najmlađima. Sajam će trajati do 28. jula, a na zatvaranju  biće dodijeljene plakete izdavačima – za Najljepšu knjigu, za Najbolju ediciju, za Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.

Pokrovitelji “Trga od knjige” su Opština Herceg-Novi i Turistička organizacija Herceg-Novi, sponzor Institut Dr Simo Milošević.

4 Komentari

 1. Za Jovanu –
  АРХИПЕЛАГ, Београд
  PAIDEIA, Beograd
  NOVA KNJIGA, Podgorica
  CLIO, Beograd
  LAGUNA, Beograd
  NARODNA KNJIGA, Podgorica
  ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ, Београд
  GOSPA OD ŠKRPJELA, Perast
  ПАРТЕНОН, Београд
  ВУЛКАН ИЗДАВАШТВО, Београд
  БЕСЈЕДА, Бања Лука
  СВЕТИГОРА, Цетиње
  МАЛИ ПРИНЦ, Београд
  ПЧЕЛИЦА – ЈУИНГ, Подгорица
  КРЕAТИВНИ ЦЕНТАР-РАДИУС, Херцег Нови
  БИБЛИОТЕКА ЗА СЛИЈЕПЕ ЦРНЕ ГОРЕ, Подгорица
  MIBA BOOKS, Beograd
  BOOK, Beograd
  MARSO, Beograd
  FENIKS LIBRIS, Beograd
  BEOKNJIGA, Beograd
  ESOTHERIA, Beograd
  EDICIJA, Beograd
  BEGEN COMERC, Zemun
  KLETT, Beograd
  BESNA KOBILA, Zemun
  KOMIKO, Novi Sad
  БОКЕЉСКО ИЗДАВАШТВО
  UDRUŽENJE IZDAVAČA I KNJIŽARA CRNE GORE, Podgorica
  – OKTOIH, Podgorica
  – OBODSKO SLOVO, Podgorica
  – UNIREKS, Podgorica
  – KNJIŽEVNO DRUŠTVO „NJEGOŠ“, Nikšić
  – GRAFO CRNA GORA, Podgorica
  – PEGAZ, Bijelo Polje

 2. Od sutra na sajmu ce biti stand gdje ce djeca – Ivini drugari prodavati knjige iz svojih kucnih biblioteka, da pomognu drugarici. Svratite,izaberite,kupite,pomozite….. ❤za Ivu

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code