Početna Kultura Trg od knjige: O književom djelu Borislava Pekića, piscu ideja o stvarnosti,...

Trg od knjige: O književom djelu Borislava Pekića, piscu ideja o stvarnosti, a ne piscu stvarnosti

2

Predavanjem prof dr Lidije Tomić o književnom djelu Borislava Pekića povodom 90 godina od njegovog rođenja, u Herceg Novom je sinoć počeo 18. Međunarodni Trg od knjige, koji je u avgustu odgođen zbog pandemije korona virusa. Redukovano izdanje sajma trajaće do 17. oktobra, uz mjere zaštite i ograničen broj posjetilaca. Programi Trga od knjige dio su programa obilježavanja 28.oktobra, Dana grada.

Pekićev intelektualni, saznajni i spoznajni horizont egzistencije i životnog djela govori o tome da je riječ o piscu kojem se književni i životni put na autentičan način dodiruju, istakla je prof. dr Tomić, podsjećajući da je riječ o piscu koji je rođen u Podgorici, koji je najprije živio u Crnoj Gori, potom selio od Bavarišta, Novog Bečeja, preko Mrkonjić grada i Knina do Beograda i Londona:

„Njegovoj životnoj i umjetničkoj priči, prema njegovim riječima, nikada nijesu nedostajali viši ciljevi. Oni su se ticali njegovi želje da datumi „koji obilježavaju putanju mog ličnog iskustva ne određuju sasvim i sudbine mojih ličnosti i da svijet u kojem živim svojim datumima, sopstvenim razvojem, bez priziva, ne određuje njihovu sudbinu“, kazala je prof dr Tomić.

Pekić je, dodaje, vjerovao da književnost odnosno umjetnost istražuje istine o čovjeku i njegovu poziciju u okviru sudbine, problematizuje tokove mitskih i istorijskih istina, jer ih gradi kao tekst, oslanjajući ih na stvarnost pripovjedačke refleksije:

„Vraćanje na saznanja ukupne civilazije i kulture govori o tome da je Pekić imao jasnu svijest o postojanju apsolutnih vrijednosti, ma koliko nam možda i tim prije stalno bio sa njima u sporu i stalno ih dovodio u pitanje. Suština njegovog književnog djela je stoga u činjenici da je u okviru različitih književnih oblika slijedio temu čovjeka u različitim prostorima i vremenima. Sebe je smatrao piscem ideja o stvarnosti ne piscem stvarnosti“, kazala je prof. dr Tomić.

Prožetost ideja autora učinila je da se njegova djela javljaju kao “zrnca u živom pesku vremena” kako je on to sam metaforički naslikao, u kojem ostavljamo stopu koja će se od drugih razlikovati kao što se razlikuje otisak prsta. Tragao je za odgovorima pred izazovima tragičnog 20.vijeka:

„U govoru povodom primanja Njegoševe nagrade, Pekić će izgovoriti sljedeće riječi: „Gde su u ovom prosvećenom, naprednom veku vrednosti kojima je Njegoš pevao, gde tajne života za kojima je tragao, gde je istina, gde pravda, dobrota, sloboda, gde je čovečnost, blagorodnost, blagodarnost, plemenitost, gde odanost, požrtvovanje, časnost. Gde je izvor carstva nebeskog, izgubljenost u sebičnosti, ravnodušnosti u bespuću naše civilizacije. Gde su vrline bez kojih je život besplodno umiranje, a postojanje ne zaslužuje više od zaborava“, podsjetila je prof dr Tomić.

Pekić je pisac koji dok razara gradi, dok piše etički vrijednuje ljudski tragizam i svijest o postojanju u onom što jeste I onom za čim se bez prestnaka traga u pespektivi izgubljenog božanskog reda i poretka, zaključila je Tomić.

Kao prateći program prikazana je tv drama Zlatno runo, rađena po čuvenom Pekićevom romanu, u izvođenju glumaca Beogradskog dramskog pozorišta. U foajeu Dvorane park  postavljena je izložba Prve novine u Boki- Boka:glasnik za opće interese Bokelja 1908 -1909.

U naredne dvije večeri  biće predstvljeno I novo 39.izdanje časopisa Boka, prikazan film o ambasadorskom životu Iva Andrića  I film Leopardi  u režiji Marija Martonea o čuvenom italijanskom pjesniku I misliocu Đakomu Leopardiju.

Organizatori Trga od knjige su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi.

2 Komentari

  1. Nelogično je da kulturni ljudi nemaju potrebu da posjete važne i rijetke kulturne događeje, nego pišu o kartama, uslovima pod kojim bi došli… Tužno!

  2. Od svih djela domaće književnosti koje sam pročitao, Pekićevo “Zlatno runo” je najbolje, najmudrije i najsloženije. Obračun sa materijalističkom civilizacijom kroz istorijsku travestiju grčkih mitova.
    Pritom pisac briljira u crnohumornoj obradi naše stvarnosti. Postupak sličan seriji “Crna guja”, samo daleko ozbiljniji.
    Uzgred, živio je u Bavaništu, a ne u Bavarištu, kao što piše u tekstu, pa se nadam ispravci

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code