Početna Kultura Trg od knjige: Promocije časopisa “Boka” i romana “Intimna predstava”

Trg od knjige: Promocije časopisa “Boka” i romana “Intimna predstava”

0

Na 16. međunarodnom sajmu knjiga u Herceg Novom – Trg od knjige, nakon programa koji je za najmlađe upriličen u srijedu veče, sinoć su na Belavisti promovisani 37. broj časopisa “Boka: zbornik radova iz nauke, kulture i umjetnosti” i roman Ružice Vasić “Intimna predstava”.

O časopisu Boka, kojeg izdaje Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, govorili su mr Zorica Čuburović, mr Đorđe Malavrazić i urednica, Nevenka Mitrović.

Kako je Mitrović objasnila, kao referensna serijska publikacija, Zbornik je visokopozicioniran u stručnoj i naučnoj periodici Crne Gore i okruženja.

– Zbornik “Boka” nemjerljiv je i dalekosežan doprinos za kulturu grada, Boke kotorske i Crne Gore, a radovi objavljeni u zborniku istovremeno su nezaobilazan izvor za dalja multidisciplinarna izučavanja Boke, ali i šireg mediterasnkog prostora, kojem regija Boka kotorska pripada – navodi ona.

Po riječima mr Zorice Čuburović, svaki od priloga unutar Zbornika odražava posvećenost i angažman autora da postignu najviši nivo u obradi tema kojima su se bavili.

Ona se osvrnula na šest radova iz oblasti proučavanja i zaštite bogatog kulturnog nasljeđa Boke.

Mr Đorđe Malavrazić naglasio je da časopis “Boka” predstavlja i zobrnik zaštite i spasavanja kulturnog nasljeđa.

– Kada se studiozno piše o manje znanom i zanemarenom narodnom blagu, onda se to blago samim činom pisanja i zaštićuje. Čuva se od zaborava demencije vremena, a posebno od fizičke korozije. Ovdje objavljivani tekstovi opominju aktuelne kuturne pregaoce na ono što bi najprije trebalo da čine – ističe on.

Malavrazić se osvrnuo na tekstove o čuvenim bokokotorskim slikarskim porodicama Rafailović i Dimitrijević.

U drugom dijelu večeri promovisan je roman Ružice Vasić “Intimna predstava”, u izdanju JU Narodna biblioteka Budve, a o kojem su govorili autorka i dramaturškinja, Maja Simonović.

Po riječima Maje Simonović, knjiga predstavlja romansiranu biografiju pozorišnog glumca Bogoboja Rucovića.

– Do sada smo, prije ovog romana, građu o njegovom životu imali samo iz knjige “Zapisi iz budvanskog kraja” Vlada Duletića. Međutim, Ružica je odlučila da napravi iskorak u tome i iz siromašne građe da nam približi njegov životni tok – objašnjava ona.

Simonović se, komentarišući dijelove romana i poredeći sa podacima iz Duletićeve knjge, osvrnula na neke važnije životne trenutke ovog virtutoza pozorišne ujetnosti, koji je živio od 1869. do 1912. godine.

Autorka, Ružica Vasić otkrila je da je o Rucoviću, tokom pisanja romana imala jako malo podataka, ali da je kroz priču o njemu imala namjeru da se osvrne na cijelu umjetničku epohu s kraja 19. i početka 20. vijeka.

– Od tih nekih šturih podataka koje sam imala na raspolaganju, pokušala sam da razvijem priču koja može da bude dovoljno interesantna svakome i na neki način intrigantna, da se pristupi i toj epohi, a ne samo Bogoboju Rucoviću, kao jednom velikanu koji je nepravedno zaborvaljen – ističe Vasić.

Večerašnji program na Trgu od knjige obuvatiće promocije knjiga “Ispit kod profesora Miloša N. Đurića”, autora Milovana Vitezovića i “Pozivno pismo Suncu”, Borisa Jovanovića Kastela.

Početak je zakazan za 21h.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code