Početna Kultura Trg od knjige: promovisani “Sjećanje na ljubav” Jicak Bar Josefa i “Luzitanija”...

Trg od knjige: promovisani “Sjećanje na ljubav” Jicak Bar Josefa i “Luzitanija” Dejana Atanackovića

0

Promocije romana “Sjećanje na ljubav”, hebrejskog autora Jicak Bar Josefa i “Luzitanija” Dejana Atanackovića obilježile su treće sajamsko veče 16. međunarodnog sajma knjiga u Herceg Novom – Trg od knjige.

Razgovor sa nagrađivanim izraelskim autorom Jicak Bar Josefom vodio je urednik izdavačke kuće Klio, Zoran Hamović, uz prevode Dušice  Stojanović Čvorić.

Kako je kazao Hamović, riječ je o autoru koji istinski živi od riječi, jer živi u jednoj književnoj porodici, a knjiga “Sjećanje na ljubav” posvećena je njegovom ocu, velikom izraelskom piscu, Jošui Bar Jozefu.

– Riječi su dio njegove porodice, budući da se njegovi sestra i brat bave sličnim zanatom kao i on. Sestra je prevodilac a brat dramski pisac – navodi on.

Poput mnogih senzibilnih gostiju Herceg Novog i Jicaka Bar Josefa impresionirala je ljepota grada pod Orjenom, a sa ponosom je istakao i da je posjetio kuću Iva Andrića.

On je otkrio da mu je u književnom poslu, a najviše u pisanju romana “Sjećanje na ljubav” umnogome pomoglo to što je 25 godina radio kao novinar.

– To jeste bio put koji sam započeo kao novinar, ali da bi završio ovu knjigu morao sam mnogo više od toga da uradim, da sakupljam podatke, čitam, istražujem, što je bilo mnogo dugačije od svakodnevnog novinarskog posla – istakao je Bar Josef.

Objašnjavajući poetku romana, Bar Jojsef je uporedio novinarsku i spisateljsku profesiju i otkrio pojedine detalje iz života i djetinjstva. Na kraju razgovora ovaj izraelski autor publiku je upoznao i sa savremenom izraleskom književnom produkcijom.

Atanackovićeva “Luzitanija”  kontinuirano samoposmatranje

Drugi dio večeri bio je posvećen promociji romana “Luzitanija” dobitnika NIN-ove nagrade, Dejana Atanackovića. Razgovor su vodili autor, prof. dr Mihajlo Pantić i urednik izdavačke kuće Besna kobila, Goran Lakićević, novskoj publici poznat po učešću na Hercegnovskom strip festivalu i nagradi za najljepši strip 2016. godine.

Izadavča kuća Besna kobila prvestveno se bavila strip izdavaštvom, ali od 2016. počinje i sa izdanjima beletristike. Po riječima Gorana Lakićevića, sam Atanacković, odnosno njegov stil pisanja uticao je na to.

– Prije svega, velika mi je čast što sam baš ja objavio njegovu knjigu i što sto sam izdavač koji je u svijet srpske književnosti unio jednog novog pisca. Ja sam možda njemu ostvario san da postane značajan pisac, ali on je meni svakako ostvario san da ja postanem značajan izdavač – ističe Lakićević.

Kako je kazao prof. dr Mihajlo Pantić, NIN-ova nagrada, kojom je i nagrađen roman “Luzitanija” danas je u položaju stare rok zvijezde, jer sve što se o njoj kaže, ide joj u prilog.

On je publiku “upozorio” da Atanackovićev roman nije lak za čitanje, jer pripada književnosti koja je duboko imaginativna i skoncetrisana na jezik, prepuna likova i situacija koje su “gusto isprepletane”.

– Svako će u ovoj knjizi pronaći nešto za sebe. To je vrijednost svakog velikog romana. Zato se oni najveći romani 19. vijeka i danas čitaju, kao da su objavljeni juče, jer imaju tu neponovljivost i snagu velike umjetnosti – istakao je Pantić.

Roman je nastao kroz jednu vrstu lutanja i predstavlja kontinuirano samoposmatranje, objasnio je autor, Dejan Atancković.

– Lutanje je bio jedan način izlaženja na kraj sa tekstom. Činjenica je da ovaj roman ne bi nastao da nije bilo i jednog “lutajućeg dijaloga” sa mojim prijateljem Goranom. Roman je proistekao iz, prvenstveno, mog bavljenja vizuelnim umjetnostima – navodi on.

Večeras na Trgu od knjige na programu je razgovor o knjizi “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” Vladimira Pištala, koji će voditi autor i glavni urednik izdavačke kuće Agora, Nenad Šaponja. Drugi dio večeri posvećen je promociji knjige razgovora “Znakovi vremena” Ranka Pavićevića, a govoriće autor i  književnica i rediteljka, Vida Ognjenović.

Program počinje u 21h.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code