TRI KOMPANJE DOSTAVILE PONUDU ZA KUPOVINU IMOVNE BRODOGRADILIŠTA – AKCIONARI IZABRALI NOVI...

TRI KOMPANJE DOSTAVILE PONUDU ZA KUPOVINU IMOVNE BRODOGRADILIŠTA – AKCIONARI IZABRALI NOVI ODBOR DIREKTORA

80
0
Podijeli

Nakon neuspješnog četvrtog tendera za prodaju većinskog paketa akcija Jadranskog brodogradilišta na sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte predloženo je da se rješenja potraže u prodaji imovine kompanije.

Ponude za kupovinu imovine Brodogradilišta dostavile su kompanije DAMEN Holandija, GURDESAN Turska i PALUMBO Italija. Kompanije DAMEN i GURDESAN dostavile su i inovirane ponude nadležnim državnim organima – saopšteno je nakon današnje Skupštine akcionara Brodogradilišta. Usvojen je izvještaj revizora i razriješen stari i izabran novi Odbor direktora. Za članove Odbora direktora izabrani su Savo Parača, prof. dr Maja Baćović, dr Mijat Jocović, mr Ivana Vojinović i Dragan Mitrović.
Skupština akcionara Jadranskog brodogradilišta Bijela usvojila je izvještaj o poslovanju za 2013. godinu, koja je završena sa gubitkom od 2.780.342 eura. Ukupan poslovni prihod iznosio je 16.380.658 eura.
Tokom prošle godine uloženi su značajni napori za opstanak na međunarodnom tržištu, koje je i dalje bilo pod jakim uticajem globalne krize, što je uslovilo pad uposlenja i poslovne gubitke mnogih subjekata pomorske privrede, pa i Jadranskog brodogradilišta.
Poslovanje u prvoj polovini 2013. godine obilježio je veoma veliki obim posla na remontima brodova italijanske kompanije MSC /Mediterran shipping company/ i to je dovelo do pozitivnog poslovanja u prvoj polovini prošle godine. Međutim, u drugoj polovini 2013 godine dolazi do drastičnog pada obima remonta i realizacije što uslovljava negativno poslovanje .
Od početka krize brodari traže samo nužne remonte i ti poslovi ugovaraju se po niskim cijenama i uz kratke rokove. Poslovanje se odvija u sve težim uslovima u situaciji minimalnih zaliha robe i dijelova u skladištu i kontinuiranog prolongiranja plaćanja kooperanatima i dobavljačima uz nemogućnost obezbjeđenja kvalitetnijih kredita kod poslovnih banaka.
Iako ne može osigurati nužna ulaganja u opremu, kadrove i nove tehnologije, Jadransko brodogradilište nastavlja da se bori za svaki posao pojačanim naporima manadžmenta, zaposlenih, kooperanata i lojalnih dobavljača. Remontni radovi, prošle godine, obavljeni su na 84 objekta, a glavni klijenti su bili sa Kipra, Njemačke, Italije i Holandije.
U 2013. Brodogradilište je zapošljavalo prosječno 504 radnika, dok je taj prosjek u 2012. godini iznosio 524. Zbog smanjenja troškova i prevelikog broja zaposlenih, Brodogradilište već godinama ne zapošljava nove radnike što povećava starosnu strukturu zaposlenih. Osim toga, u okruženju više ne postoje škole koje generišu kadrove potrebne u brodoremontu, te je kompanija prinudjena da se sve više oslanja na usluge kooperantskih firmi.
Danas Brodogradilište zapošljava 445 radnika, 49 radnika je prošlog mjeseca sporazumno napustilo Brodogradilište uz stimulativnu otpremninu, a do kraja ovog mjeseca, po istom osnovu, očekuje se odlazak još toliko radnika. Sredstva za otpremnine obezbijedila je Vlada Crne Gore. Prosječna mjesečna neto zarada za 2013. je bila 613 €.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code