Početna Politika Tri pitanja za tri predsjednika bokeljskih opština: Drugo, o očekivanjima od nove...

Tri pitanja za tri predsjednika bokeljskih opština: Drugo, o očekivanjima od nove Vlade

3

Boka kotorska se svojevremeno na turističkom tržištu pozicionirala kao jedna regija, uz dubrovačku. To je bio uspješan recept za sve tri opštine koje i danas imaju mnogo toga zajedničkog. Za Kotoranima i Tivćanima je izborna 2020-ta, a Novljane upravo pored svih izazoova očekuje ove godine i taj.

Bez obzira na to čelnicima Herceg Novog, Kotora i Tivta postavili smo ista pitanja. Drugo glasi: „Šta očekujete od nove Vlade Crne Gore u 2021. kada je riječ o podršci lokalnoj upravi, njenim aktivnostima i razvojnim projektima?“

Predsjednik Opštine Herecg Novi, Stevan Katić: Podrška nove Vlade za staus Bolnice Meljine, Vektar Boke, ukidanje putarine…

Tokom proteklih godina jedna od otežavajućih okolnosti u funkcionisanju Opštine Herceg Novi svakako je bio očigledan nedostatak saradnje od strane bivše Vlade Crne Gore, u čemu se najbolje ogleda maćehinski odnos koji su imali prema Herceg Novom. Upućivali smo im brojne molbe i zahtjeve, ali ti dopisi su uglavnom završavali i ostajali u ladicama. Na oko 90 odsto poslatih dopisa koji su se ticali značajnih pitanja za grad nikada nismo dobili odgovore.

Nakon prvih demokratskih promjena u Crnoj Gori, naša očekivanja od nove Vlade su velika. Uvjeren sam da će se nova Vlada maksimalno okrenuti Herceg Novom, kao gradu koji to zaslužuje i koji tokom posljednjih 30 godina predstavlja simbol otpora štetnoj politici bivše državne vlasti. Drago mi je što je ministarka Bratić odabrala Herceg Novi za svoju prvu zvaničnu radnu posjetu i mislim da je to pozitivan signal.

Smatram da su u ovom trenutku prioriteti preispitivanje i raskidanje ugovora sa ”Vektra Bokom” i rješavanje statusa Bolnice. S tim u vezi, uputili smo Vladi Crne Gore dopis o neophodnosti hitnog postupanja i očekujem njihovu brzu reakciju po ovim pitanjima.

Takođe, među pitanjima čijem rješavanju očekujemo da se Vlada posveti su: ukidanje putarine na putu Meljine – Petijevići, proširenje graničnog prelaza Kobila ka Hrvatskoj, početak gradnje zaobilaznice oko Herceg Novog, izgradnja škole u Igalu, rekonstrukcija zadužbine u Srbini i drugih sličnih objekata koji su godinama zapušteni, odobrenje za pristajanje kruzera u luku Zelenika, status Brodogradilišta Bijela i Instituta Igalo, kao i vraćanje ingerencija lokalnoj samoupravi, posebno u dijelu upravljanja morskim dobrom i trajektnom linijom.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić: Da nova Vlada započne decentralizaciju

Vlada Crne Gore mora u periodu pred nama da zaustavi proces centralizacije kojem smo svjedočili svih prethodnih godina. Obaveza Vlade i cijele države je da taj proces preokrene i da u skladu sa evropskom praksom započne proces decentralizacije. Povećavanje nadležnosti lokalnih samouprava, povećanje procenta povrata prihoda od poreza, uvodjenje novih izvora finansiranja lokalnih samouprava samo je prvi korak u ovom procesu. Neophodno je naravno vratiti i nadležnosti u dijelu prostornog planiranja, upravljanja i gazdovanja obalom, inspekcijskim sluzbama i svim drugim što je u godinama iza nas bilo navodđeno od strane lokalnih samouprava kao problematicno.

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović: Podrška u finasijama, imovinskim sporovima…

Stupio sam u kontakt sa pojedinim ministrima u novoj Vladi i delegirao određene probleme, tražeći podršku za njihovo rješavanje. Opština Tivat se bori sa naslijeđenim finansijskim teškoćama, što dodatno otežavaju brojni sporovi oko zemljišta na kojem je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat. Imamo problem nedovoljnog prostora u tivatskim školama i novi objekat škole je Tivtu potreban što prije. Namjera lokalne uprave da se pita o baš svakom dijelu svoje teritorije, a prostor je naš najznačajniji resurs, na vrhu je liste naših prioriteta. Od nove Vlade očekujem partnerski odnos, razumijevanje i podršku za rješenje ovih i drugih izazova koji su pred nama.

3 Komentari

  1. Za ova silna ocekivanja od vlade cg, bilo bi posteno postaviti rokove…pa ako se ne ispuni u roku, ostavka. Ili katica ikj da on trazi ostavku vlade… Ovo se nabraja uvijek isto ima 20 godina, ko da smo svi mi malo zaostali u razvoju

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code