Početna Politika Tri pitanja za tri predsjednika bokeljskih opština: Prvo, o najvećem uspjehu u...

Tri pitanja za tri predsjednika bokeljskih opština: Prvo, o najvećem uspjehu u 2020.

17

Boka kotorska se svojevremeno na turističkom tržištu pozicionirala kao jedna regija, uz dubrovačku. To je bio uspješan recept za sve tri opštine koje i danas imaju mnogo toga zajedničkog. Za Kotoranima i Tivćanima je izborna 2020-a, a Novljane upravo pored svih izazoova očekuje ove godine i taj.

Bez obzira na to, čelnicima Herceg Novog, Kotora i Tivta, postavili smo ista pitanja.

Prvo glasi: Što smatrate najvećim uspjehom za Vašu opštinu u 2020. godini i zašto?

Predsjednik Opštine Herecg Novi, Stevan Katić: Prva javna podzemna garaža

Ova godina je bila izazovna za cijeli svijet. U Herceg Novom smo očekivali rekordnu turističku godinu, kako zbog odličnih najava, tako i zbog sjajne posjećenosti tokom programa dočeka Nove 2020-te i 51. Praznika mimoze. Pandemija virusa korona desila se u martu i u potpunosti poremetila planove.

Uprkos teškoj godini za nama, odgovornom i domaćinskom politikom vođenja grada uspjeli smo da započnemo brojne projekte. Teško je izdvojiti one koji me čine najviše ponosnim, jer iskreno vjerujem da niti jedan od tih projekata nije bio mali ni beznačajan, jer je svaki na svoj način doprinio poboljšanju kvaliteta života građana i ljepšem izgledu Herceg Novog.

Jedan od najvećih projekata započetih u ovoj kriznoj godini, ali i u prethodnih desetak godina svakako je izgradnja prve javne podzemne garaže i trga ispred zgrade Opštine Herceg Novi. Brojne prošle vlasti najavljivale su ovaj projekat, ali ga nikada nisu započele. Mi smo u ovoj godini započeli i završili građevinske radove, koji su najzatjevniji dio posla, a početkom naredne očekujemo da garaža i trg budu u punoj funkciji. Na ovaj način dobićemo oko 200 novih parking mjesta u centru grada, što je posebno važno jer su i građani u ranijim anketama nedostatak parkirališta prepoznali kao jedan od najvećih problema Herceg Novog. Osim toga, ovaj prostor koji se zove trg, a do sada je služio samo kao parkiralište, konačno će i zaista postati prijatno mjesto okupljanja građana.

Kada su u pitanju projekti veće vrijednosti, treba pomenuti i izgradnju javne rasvjete na dionicama Meljine-Podi i na Njivičkom putu, što su projekti ukupne vrijednosti oko 300.000 eura. Ovim je riješen dugogodišnji problem dovođenja rasvjete do ovih velikih naselja, pored brojnih manjih projekata izgradnje nove i sanacije postojeće mreže u svim dijelovima grada.

Vidljivu promjenu na novskim ulicama donosi i projekat nabavke i ugradnje polupodzemnih kontejnera, što je investicija od oko pola miliona eura. Naknadno je nabavljeno i novo vozilo za pražnjenje ovih kontejnera, vrijedno oko 180.000 eura. Radi se o sistemu zbrinjavanja otpada koji se pokazao kao efikasan u zemljama Evropske unije, a čime unaprijeđujemo higijenu, štedimo prostor i uljepšavamo izgled ulica.

Adaptacijom gradske i pijace u Igalu riješili smo još jedan problem na koji su građani dugo ukazivali. Grad je dobio uređene pijace usklađene sa standardima, što je naišlo na zadovoljstvo zakupaca tezgi i posjetilaca.

Lokalna uprava je tokom protekle tri ipo godine bila posvećena projektima rekonstrukcije objekata od značaja za grad, a oni koje smo završili u 2020. godini su: obnavljanje Paviljona Gradske muzike, početak rekonstrukcije Doma kulture u Bijeloj i Prijevoru koji su godinama bili zapušteni, kao i postavljanje novog parketa u Sportskom centru Igalo, čime je značajno podignut kvalitet usluga u ovom kompleksu, a novski sportisti konačno dobili funkcionalnu dvoranu.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić: Demokratska smjena vlasti

Godina za nama je bila veoma izazovna na svim poljima. U prošloj godini smo u Kotoru imali lokalne izbore, pa bih njihovo održavanje, uz mirnu i demokratsku smjenu vlasti kako u Kotoru, tako i u cijeloj Crnoj Gori okarakterisao kao najznačajniji događaj prethodne godine u Kotoru.

Predsjendik Opštine Tivat, Željko Komnenović: Pobjeda na lokalnim izborima

Činjenica da je nakon duže od dvije decenije DPS vlasti, na čelo Opštine Tivat došla koalicija isključivo građanskih partija, po mom mišljenju društveni je i politički događaj od posebnog značaja. U mnogo čemu jedinstven, građanski koncept odnio je pobjedu na lokalnim izborima. Ovim su građani Tivta poslali jasnu poruku svima, da se žele pitati o svom gradu, da žele štiti svoje interese i misliti svojom glavom. Nadam se da će godine koje slijede donijeti potvrdu moga stava, da je za Tivat najbolja ona uprava koje je i razumom i srcem u Tivtu.

17 Komentari

 1. Katicu cija se kafana pravi na Njivicki? Zasto sano jedna firma radi puteve po Sasovicima i Kutima? Da li ce ta jedna firma platiti odstetu jer je novi put pukao jer su preasfaltirali sahtu? Sta je sa novim kontenjerima za djubre? To su neka od pitanja na koje bi morao da odgovoris.

  11
  4
 2. Samo napred, vasi rezultati govore. A evo u Novom bila i ministarka prosvete da pomogne i ohrabri. Nadamo sd da ce ohrabriti i ranjive populacije poput LGBT , Rome i sl. I rijesavati njihove probleme, siguran sam da je upoznata sa njima

  6
  10
 3. MI SMO TRAŽILI PARKING NA KOJI ĆEMO SE PARKIRATI! A DOBIĆEMO TRŽNI CENTAR SA PARKINGOM KOJI ĆE BITI U VLASNIŠTVU FUNKCIONERA, U KOJEM ĆE SE GRAĐANI OSEĆATI KAO STRANCI! PARKING NA KOJEM ĆE BITI 1 SAT 1EURO. A ZA VAS BESPLATAN! GRADITE OD NASIH PARA, A ONDA OPET NAMA NAPLAĆUJETE! TO NISMO TRAŽILI STVARNO!
  SREĆNA NOVA GODINA , DA U OVOJ NOVOJ POČNETE RADITI I ZA GRAĐANE!

  19
  5
 4. A Katicu cujes li ti sebe? Ponasas se isto kao sef benziske, kog su smijenili zbog neznanja vodjenja posla. Na ovim opstinskim tvoja stranka ubjedljivo gubi. Vidimo i pamtimo sta ste obecali a nista skoro uradili osim sto potrosiste velike pare.

  32
  23
   • Budva i Pastrovici su administrativno pripadali Boki odnosno Kotoru i za vrijeme Venecije , Austrije ,Jugoslavije ,i dan danas budvanska opstina je pod jurizdikcijom kotorskog suda a H.N npr ima svoj Opstinski sud.
    Registarske tablice BD su uvedene krajem 80-tih prije su bile KO.
    Geografski Boka nije samo unutrasnji dio zaliva nego i spoljasni .
    A i kultoroloski je dio Boke razlikuje se i od kulturnog nasledja Bara i Cetinja .
    A i centar okupljana Naroda Grblja i Pastrovica ,narodni zborovi itd centar je bio Manastir Podlastva .

    11
    3
  • Nikad Budva nije bila dio Boke. To se vidi na svaki način ,arhitekturom , kulturom a i izborom gradonačelnika . A malo prouči i geografiju ako vec nisi iz Boke a izgleda da nisi cim tako pričaš

   8
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code