Početna Naslovna Tri pitanja za tri predsjednika bokeljskih opština: Treće, o “rezovima” u 2021....

Tri pitanja za tri predsjednika bokeljskih opština: Treće, o “rezovima” u 2021. godini

2

Boka kotorska se svojevremeno na turističkom tržištu pozicionirala kao jedna regija, uz dubrovačku. To je bio uspješan recept za sve tri opštine koje i danas imaju mnogo toga zajedničkog. Za Kotoranima i Tivćanima je izborna 2020-ta, a Novljane upravo pored svih izazoova očekuje ove godine i taj.

Bez obzira na to čelnicima Herceg Novog, Kotora i Tivta postavili smo ista pitanja. Nakon dva koja su se odnosila na to što smatraju najvećim uspjehom u prošloj godini, te očekivanjima od nove Vlade u ovoj, evo i trećeg koje glasi:

Koje „rezove“ ili mjere ste spremni da preduzmete u lokalnoj upravi ove godine da bi ona bila održiva, s likvidnim budžetom?

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić: Maksimalna štednja i ostvarenje kapitalnih investicija

Mi smo već u prvoj polovini 2020. godine uveli značajne rezove u radu lokalne uprave, smanjivši operativne troškove po gotovo svim pozicijama.

Odgovornim i domaćinskim upravljanjem, uspjeli smo da i u ovoj izazovnoj godini pokrenemo i završimo brojne projekte, a u isto vrijeme održimo lokalnu upravu likvidnom i omogućimo njeno nesmetano funkcionisanje.

Kada je u pitanju budžet Opštine Herceg Novi, uspjeli smo da premašimo iznos planiran rebalansom za 2020. godinu i konačna realizacija će biti oko 14 miliona eura, što je na otprilike istom nivou kao 2018. godine i samo 14 odsto manje nego u 2019. godini.

Takođe, pomagali smo građanima i privredi kroz različite olakšice, oslobađanje plaćanja određenih taksi i naknada, nenaplaćivanje kamata i produženje rokova za plaćanje poreza na imovinu za ovu godinu i slično.

Istu politiku planiramo da vodimo i u 2021. godinu, tačnije da maksimalno štedimo kada su u pitanju operativni troškovi i usmjerimo se na ostvarenje planiranih kapitalnih investicija.

Uprkos izazovima, očekujem da će budžet Opštine i u 2021. godini biti likvidan, te da ćemo uspjeti da realizujemo mnoge planirane stavke, posebno kapitalni dio koji je planiran na 3,8 miliona eura. Neke od kapitalnih investicija koje su ušle u plan za 2021. godinu su početak izgradnje autobuske stanice, za šta ćemo raspisati novi poziv za izbor strateškog partnera, zatim rekonstrukcija Njegoševe ulice kroz centar grada, projekti izgradnje kanalizacione, vodovodne i putne infrastrukture, gradskog groblja, uređenja stepeništa i mnogi drugi.

Optimista sam i vjerujem da će se epidemiološka situacija stabilizovati do proljeća 2021. godine, pa i da možemo očekivati značajno bolju turističku sezonu. Raduje me najava da više neće biti zatvaranja granica, naročito ka državama regiona, kao što je to ranije bio slučaj zbog nepromišljenih odluka bivše Vlade, i smatram da će to imati pozitivne efekte na novsku privredu u narednoj godini.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić: Racionalizacija lokalne samouprave i javnog sektora

Danom preuzimanja lokalne uprave u Kotoru naišli smo na složenu finansijsku situaciju. Uprkos tome uspjeli smo da sistem održimo likvidnim i održivim, kako bismo stvorili temelj za godinu pred nama.

Racionalizacija u organima lokalne samouprave, kao i u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama čiji je Opština osnivač ili većinski vlasnik je nešto što je nužnost. Optimizacija i disciplinivanje procesa rada, u skladu sa međunarodno verifikovanim standardima, kako bi građani osjetili poboljšanje u svakodnevnom životu i u radu lokalne samouprave je naša ključna obaveza u godini pred nama.

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović: Smanjiti 40% izvršilaca u lokalnoj administraciji

Opština Tivat nužne rezove počela je sprovoditi i u godini na izmaku. Jedan od najvećih problema sa kojim smo se susreli po preuzimanju vlasti u Tivtu, jeste prekobrojna adminsitracija sa više od 200 zaposlenih.

Troškovi održavanja ovog ogromnog administrativnog aparata su bili visoki. Novom Odlukom o organizaciji i načinu rada smanjen je broj organa i službi lokalne uprave, a novim aktima o sistematizaciji predviđeno 40% manje izvršilaca.

Ušteda je značajna, a istu sprovodimo i kroz usvojenu odluku o Budžetu za 2021. kojom smo jasno istakli prioritete, ali i sproveli rezove tamo gdje je bilo moguće i nužno. Nadamo se stabilizaciji finansija i radu na zdravim osnovama u 2022. godini.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code