Početna Sport Triatlonci očistili Španjolu, sve spremno za 5. Novsku skalinadu

Triatlonci očistili Španjolu, sve spremno za 5. Novsku skalinadu

2

Kao i svake godine uoči Novske skalinade, članovi Triatlon kluba X Herceg Novi, provjeravaju trasu i obavezno očiste i umiju tvrđavu Španjola. Ova drevna ljepotica, na vrhu grada, cilj je učesnika 5. Novske sklanade, koja startuje u nedjelju, 3. februara, u 10 h, sa Škvera.

Organizatorima, vrijednim hercegnovskim triatloncima, nije teško pao posao. Predsjednik kluba, Luka Čupić, kaže da je njih osmoro zasukalo dobro rukave, a pri tom Španjola i nije bila mnogo zapuštena:

Picerija i restoran

– Španjola se bolje održava, za što je zaslužna i NVO „Sinergija“. Nije bilo mnogo smeća, kao prve godine kada smo krenuli sa Skalinadom. Malo smo okosili, raščistili, pokupili kese, boce…Trebalo nam je dva i po sata da uredimo tvrđavu – priča nam Čupić.

Inače, u klubu su zadovoljni  rekordnim brojem od 207 prijava za 5. Novsku skalinadu.

– Vidjećemo ko će se od njih pojaviti na startu u nedjelju. Zanimljivo je da su dvije trećine učesnika iz drugih gradova Crne Gore, ali i regiona, čak i dalekih zemalja, poput Rusije, ili Kenije. Od gostiju najbrojniji su učesnici iz BiH. Ove godine imamo više kategorija nego lani, čak osam: do 11 godina, pa od 12 do 15, od 16 do 19, od 20 do 29, od 30 do 39, od 40 do 49, od 50 do 59 i od 60 i više – ističe Čupić.

Među učesnicima će biti profesionalaca, iskusnih trkača, rekretivaca, ali i onih koji prosto žele da se uspenju do vrha grada, osvoje Španjolu i okite se lijepom medaljom, ne vodeći mnogo računa o postignutom vremenu. Jer, u tome jeste draž, kako god, savladati 646 skalina, stići do 178 metara nadmorske visine, uz nekoliko teških uspona i preći stazu od 1280 metara.

Među poznatijim učesnicima biće i ove godine proslavljena srpska atletičarka, Olivera Jevtić, sa svojom ekipom, prijateljem i sparing partnerom Kenijcem, Samuelom Naibei.

Inače, prvi put  svima koji stignu do cilja i osvoje Španjolu biće dodijeljena unikatna finišerska medalja sa motivima tvrđava grada, koju je dizajnirao Milan Vukičević.

Organizatori su se sa sponzorima pobrinuli za okrepu, pa će na Španjoli biti voća, čaja, vode, priganica, ali i piva iz Male novske pivare. I tokom proglašenja najboljih na Škveru biće služene bokeške delicije.

– Da sjekire padaju biće velike Skalinade u nedjelju! Jedino ćemo možda odložiti za sedam dana malu Skalinadu, ako u subotu bude loše vriijeme. Ali, o tome ćemo informisati blagovremeno djecu i roditelje – kaže nam Čupić, navikao, inače, na trke u svim vremenskim uslovima, baš kao i svi članovi TK X Herceg Novi.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code